Δεύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ ανακοινώνει ο Μητσοτάκης
Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, της τάξεως του 8% αναμένενεται να ανακοινώσει από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020, στο πλαίσιο των νέων θετικών μέτρων.
Εκμεταλλευόμενη την πορεία των εσόδων κατά τον μήνα Νοέμβριο, τα οποία παρουσιάζονται αυξημένα κατά 117 εκ. έναντι του στόχου, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο θετικό μέτρο.
Σημειωτέον ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι η δεύτερη της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς προηγήθηκε μείωση 22% του συγκεκριμένου φόρου τον Αύγουστο. Η νέα μείωση, αν δεν υπάρξουν δημοσιονομικές ανατροπές, θα εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά του επόμενου Αυγούστου.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, με προοπτική κατάργησής της μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας αλλά και την πρώτη δόση της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπενθυμίζεται πως η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στην μείωση των φόρων και την συγκράτηση των δαπανών με στόχο την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας με συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του θα αναφέρει ότι ο Προϋπολογισμός του 2020 «όχι μόνον δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Βασικό αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι οι Έλληνες βλέπουν για πρώτη φορά σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους και αποδεικνύεται στην πράξη ότι «οι δεσμεύσεις γίνονται πράξη». Επίσης θα περιγράψει τα οφέλη για τους πολίτες από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και δεν αποκλείεται, υπό το πρίσμα των θετικών εξελίξεων για την οικονομία, να αναφερθεί σε επιπλέον ελαφρύνσεις για το επόμενο έτος, όπως μια γενναία μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ακόμα και κατά 40%.
Κομβική θεωρείται η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την συζήτηση με τους εταίρους το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους και εφόσον έχει θετική κατάληξη, όπως πιστεύει το Μέγαρο Μαξίμου, θα παράσχει επιπλέον δυνατότητες για επιθετική μείωση των φόρων.