Σύστημα επιτήρησης θαλασσίων συνόρων δρομολογεί η κυβέρνηση -Το κόστος των έργων

Φωτογραφία: AP Images

Η κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων, το οποίο εκτός από την έγκαιρη καταγραφή των μεταναστευτικών ροών θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά και στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου.

Οι προσπάθειες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και δημοπράτησης ενός τέτοιου συστήματος ξεκίνησαν το 2013, ενώ το 2014 εκπονήθηκε επιτελική μελέτη σκοπιμότητας και τεχνικών απαιτήσεων για την ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ). Από τότε έως σήμερα, ωστόσο, δεν ολοκληρώθηκαν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και να δημοπρατηθεί το έργο.

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού για την εγκατάσταση του ΕΣΟΘΕ αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά με την αύξηση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 62 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να χρηματοδοθεί πρωτίστως από ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του ταμείου εσωτερικής ασφάλειας, ενώ θα επιστρατευθούν και εθνικοί πόροι.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο economistas ότι οι προδιαγραφές του συστήματος προβλέπουν την εγκατάσταση εξοπλισμού σε 35 παρατηρητήρια του Πολεμικού Ναυτικού, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Στη Λέσβο, όπου επικρατεί αναβρασμός τις τελευταίες ημέρες αναμένεται να τοποθετηθεί εξοπλισμός σε δύο ή τρία σημεία.

Ο εξοπλισμός αποτελείται, μεταξύ άλλων, από ειδικά ραντάρ και κάμερες με θερμικούς αισθητήρες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας και τη νύχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει με ακρίβεια ακόμα και μικρά σκάφη με μήκος έως δύο μέτρα, σε απόσταση η οποία υπερβαίνει τα 50 ναυτικά μίλια.

Όταν θα τεθεί σε λειτουργία το ΕΣΟΘΕ θα μεταδίδει εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό. Ως εκ τούτου, οι αρχές θα μπορούν να βλέπουν ακριβώς πότε θα αποπλέουν σκάφη από τα τουρκικά παράλια και να προχωρούν στις απαιτούμενες ενέργειες. Με τον τρόπο αυτό, εκτός από τη δυνατότητα ολοκληρωμένης παρακολούθησης της θαλάσσιας περιοχής, θα προκύψει και μεγάλη εξοικονόμηση πόρων.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης έως το τέλος του χρόνου προκειμένου να ξεκινήσει ο διαγωνισμός τους πρώτους μήνες του 2020.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εκτός από το ΕΣΟΘΕ η κυβέρνηση θέλει να δρομολογήσει κατά προτεραιότητα δύο ακόμα έργα δορυφορικών συστημάτων παρακολούθησης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών έργων, τα οποία θα καλύψουν όλα τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ