Στη Δικαιοσύνη παραπέμπεται ο Π. Πολάκης για δύο υποθέσεις

NEWSROOM
Στη Δικαιοσύνη παραπέμπεται ο Π. Πολάκης για δύο υποθέσεις
Φωτο: Eurokinissi

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να άρει την ασυλία του Παύλου Πολάκη, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη για δύο υποθέσεις. Οι δύο δικογραφίες, τις οποίες και είχαν διαβιβάσει οι εισαγγελικές αρχές στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, επιστρέφονται στην τακτική Δικαιοσύνη μαζί με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας άρσης ασυλίας του βουλευτή για τα περαιτέρω. Η μία δικογραφία αφορά την υπόθεση της φερόμενης καταγραφής της συνομιλίας του κ. Πολάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και η δεύτερη, την υπόθεση του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης μετά τη μήνυση του πρώην προέδρου των εργαζόμενων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Η Ολομέλεια αποφάσισε με 163 ψήφους, σε σύνολο 176 ψηφισάντων βουλευτών, να άρει την ασυλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας μετά από μια συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη σε χρονικό εύρος και ένταση μεγαλύτερη από τις συνήθεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες άρσης ασυλιών και στην οποία, εκτός από τον κ. Πολάκη, μίλησαν όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Από την ψηφοφορία αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά της άρσης ασυλίας του κ. Πολάκη ψήφισαν 13, οι βουλευτές από το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25. Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Ένας βουλευτής ψήφισε παρών.

Τόσο ο Παύλος Πολάκης όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ζήτησαν να προχωρήσουν και οι δύο υποθέσεις με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης των υπουργών, με το σκεπτικό ότι τα εν λόγω αδικήματα για τα οποία εγκαλείται ο κ. Πολάκης αναφέρονται στο διάστημα κατά το οποίο ασκούσε υπουργικά καθήκοντα. Το αίτημα αυτό απέρριψε η Ολομέλεια, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, εξήγησε ότι η Βουλή προχώρησε τη διαδικασία όπως ακριβώς ζητεί στο διαβιβαστικό, τόσο ο εισαγγελέας όσο και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Καλογήρου, δηλαδή με βάση το άρθρο 62.

«Δεν είναι κάθε αδίκημα που το διαπράττει κάποιος που συμβαίνει να είναι υπουργός που ανάγεται στην προστασία που του παρέχει το, ούτως ή άλλως, θνησιγενές - λόγω της συντριπτικής πλειοψηφίας με την οποία ζητούμε την αναθεώρησή του - άρθρο 86. Η θεωρία πως ό,τι διαπράττει υπουργός εντάσσεται στο 86 είναι εσφαλμένη. Φανταστείτε, δηλαδή, ότι υπουργός καταγγέλλεται ότι διαπράττει το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου. Αυτό ανάγεται στα υπουργικά καθήκοντα;» σημείωσε ο κ. Τασούλας.

Για «πολιτική δίωξη» από την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία, σε συνεργασία με βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, προσδοκά πολλαπλά οφέλη, έκανε λόγο στην ομιλία του στην Ολομέλεια ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση για την άρση της ασυλίας του «αήθη πολιτική πράξη αντεκδίκησης προς το πρόσωπό του». Ο κ. Πολάκης, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής φακέλους με το ιστορικό των υποθέσεων σκανδάλων στα οποία, όπως υποστήριξε, εμπλέκεται ο κ. Πουλής, ενώ τροφοδοτούνταν με διαφημίσεις τα ΜΜΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ