Αμερικανός αξιωματούχος: Αναβαθμίζεται η θέση της Ελλάδας

NEWSROOM
Ελλάδα και ΗΠΑ
Φωτό: Shutterstock

Θετική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα, που μπορεί να την οδηγήσει στο να καταστεί πιο ανταγωνιστική, διαπίστωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέφθηκε τη χώρα μας. Όπως έλεγε ο ίδιος σε δημοσιογράφους, με τους οποίους συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η πολιτική μετάβαση υπήρξε ομαλή, συμβάλλοντας σε αυτό το θετικό κλίμα στην Ελλάδα, την οποία οι ΗΠΑ, όπως υπογράμμισε, θεωρούν πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο στην Ανατολική Mεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια και εταίρο - κλειδί στην Ευρώπη.

Σημείωσε, δε, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συμβάλλουν στη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής και του κατάλληλου περιβάλλοντος ώστε να καταστεί η Ελλάδα και ειδικότερα η Βόρεια Ελλάδα ελκυστική σε επενδύσεις από όλον τον κόσμο. «Κλειδί» ωστόσο για τις επενδύσεις είναι η ασφάλεια, καθώς «χωρίς ασφάλεια δεν πρόκειται να πάρεις τίποτα», όπως υποστήριξε, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ουκρανία, όπου υπάρχουν οι φυσικοί και ανθρώπινοι πόροι, αλλά η πρόκληση από τη Ρωσία παραμένει μια απειλή ασφαλείας. «Εάν έχεις επιλύσει τα ζητήματα ασφαλείας, μπορείς να επικεντρωθείς στην ευημερία», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή παλαιότερες υποθέσεις ιδιωτικοποιήσεων, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη διαφάνεια, η οποία θα πρέπει να διασφαλίζεται σε τέτοιου είδους διαδικασίες, επισημαίνοντας πως υπάρχει πολύ κεφάλαιο διαθέσιμο ανά τον κόσμο και ειδικότερα πολύ αμερικανικό κεφάλαιο, το οποίο αναζητεί επενδυτικό προορισμό. Σημείωσε, παράλληλα, πως ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η μετάβαση της Ελλάδας σε έναν ελκυστικότερο επενδυτικό προορισμό είναι οι προκλήσεις της γραφειοκρατίας και της ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης.

Σημαντικός παίκτης στο περιφερειακό ενεργειακό «κάδρο» η Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμιζε πως η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης στο ευρύτερο περιφερειακό ενεργειακό «κάδρο» και χαιρέτισε την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας σε ενεργειακά projects, που στόχο έχουν να βελτιώσουν την ενεργειακή συνδεσιμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε τη σημασία των τριμερών συνεργασιών, που έχει αναπτύξει η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα, όπως με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η θετική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την ενεργειακή διαφοροποίηση και την ενεργειακή ασφάλεια.

Η ενεργειακή ασφάλεια είναι κρίσιμης σημασίας και σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών στη συγκεκριμένη γωνιά του πλανήτη, σημείωνε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν έργα όπως ο ΤΑΡ και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας απάντησε πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την υλοποίηση τέτοιου είδους projects, όπως και έργων στα οποία επιθυμούν να συμμετάσχουν αμερικανικές εταιρείες.

Ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας

Με αφορμή τα 70ά γενέθλια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στη σημασία του ΝΑΤΟ στην εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στον πλανήτη, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στον κρίσιμο αυτό τομέα υπογράμμισε την ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, η οποία καταρτίστηκε και υπεγράφη πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες κι ως εκ τούτου «απαντούσε» στις ανάγκες της εποχής και όχι στο σύγχρονο περιβάλλον, στο οποίο Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα καλούνται, σήμερα, να δράσουν.

Το «κλειδί», μάλιστα, της επικαιροποίησης αυτής της συμφωνίας βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι «ανοίγει» τη χρηματοδότηση από κονδύλια σχετικά με την άμυνα από το Πεντάγωνο ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση μιας σειράς έργων υποδομών (π.χ. στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης) που, όπως σημείωνε, θα συμβάλλουν ώστε να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε πως στόχος των ΗΠΑ δεν είναι να ενισχύσουν τη μόνιμη (στρατιωτική) παρουσία τους στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας πως βάσει των πυλώνων της εθνικής στρατηγικής ασφάλειας των ΗΠΑ, οι όποιες μετακινήσεις αφορούν πρόσκαιρη παραμονή, εκπαίδευση και προσβασιμότητα σε λιμάνια όπως αυτό της Αλεξανδρούπολης.

Επαναβεβαίωση της στήριξης για Χάλκη

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε επίσης την αμερικανική στήριξη στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στο ουκρανικό ζήτημα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις θρησκευτικές ελευθερίες, με αφορμή και την πρόσφατη Υπουργική Διάσκεψη για την Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας (Ministerial Conference to Advance Religious Freedom), που διεξήχθη πρόσφατα στην Ουάσιγκτον, και στην οποία παρέστη και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας (στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ), μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε -μεταξύ άλλων- πως είναι μια καλή συμφωνία, που ανοίγει ευκαιρίες συνεργασίας και για τις δύο χώρες, ενώ για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, που διέρχονται περίοδο σοβαρής κρίσης με αφορμή το ζήτημα των S-400, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στη στρατηγική εταιρική σχέση με την Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας ωστόσο θλιβερή την αποδοχή του συγκεκριμένου ρωσικού πυραυλικού συστήματος από την Άγκυρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ