Politico για Ελλάδα: Οικογενειακή υπόθεση η διακυβέρνηση

NEWSROOM
Politico για Ελλάδα: Οικογενειακή υπόθεση η διακυβέρνηση
Φωτο: Eurokinissi

Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να κατανοήσει κανείς την ελληνική πολιτική ζωή από την περιοχή της Αχαΐας, γράφει η ιστοσελίδα Politico. Στην κορυφή της Πελοποννήσου, δυτικά των Αθηνών, είναι η πατρίδα της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Πάτρας. [...] Είναι επίσης το θέατρο της σύγκρουσης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, και του πολιτικού που θα γίνει σχεδόν σίγουρα, ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ηγέτη της κεντροδεξιάς ΝΔ.

Στις ευρωεκλογές του περασμένου μήνα, η Αχαΐα -οχυρό του ΣΥΡΙΖΑ- ήταν μία από τις δύο μόλις περιφέρειες στη χώρα όπου η ΝΔ δεν κέρδισε τις περισσότερες ψήφους. Καθώς οι Έλληνες επιστρέφουν στις κάλπες αυτήν την Κυριακή για να εκλέξουν μια νέα κυβέρνηση, Τσίπρας και Μητσοτάκης αποφάσισαν αμφότεροι να ηγηθούν της παράταξής τους στην περιοχή. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα καθορίσει μόνο την κατεύθυνση της Ελλάδας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θα αποτελέσει την παλινόρθωση μιας πανίσχυρης πολιτικής οικογένειας της χώρας, μετά από μια δεκαετία πολιτικής και οικονομικής αναταραχής μετά την κρίση χρέους του 2008.

Η ελληνική πολιτική ζωή είναι αδιόρθωτα θέμα δυναστειών. Από το τέλος της χούντας, η ηγεσία της χώρας περνούσε στα χέρια μιας χούφτας πολιτικών οικογενειών. Και με τη ΝΔ να αναμένεται να λάβει αρκετές ψήφους για να κυβερνήσει χωρίς κυβερνητικό εταίρο, αυτές οι εκλογές αναμένεται να σηματοδοτήσουν την επιστροφή τους.

Ο Μητσοτάκης είναι μέλος της μίας εκ των πιο σημαντικών πολιτικών οικογενειών. Ο πατέρας του, Κωνστ. Μητσοτάκης, υπηρέτησε ως πρωθυπουργός στις αρχές της δεκαετίας του '90. Η αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην δήμαρχος Αθηνών. Ο γιος της, Κώστας Μπακογιάννης θα γίνει δήμαρχος της πόλης τον Σεπτέμβριο.«"Η συνεχιζόμενη ισχύς των πολιτικών δυναστειών σχετίζεται βέβαια με την παρωχημένη οργάνωση και δομή των ελληνικών πολιτικών κομμάτων», είπε ο Α. Χατζής, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.«Συνεχίζουν να είναι ολιγαρχικά, παραδοσιακά, μη δημοκρατικά και μονοπωλιακά».

Η άλλη σημαντική πολιτική οικογένεια της ΝΔ είναι του ιδρυτή του κόμματος, Κωνσταντίνου Καραμανλή, που υπήρξε πρωθυπουργός τέσσερις φορές. Ο ανιψιός του, Κώστας Καραμανλής, ηγήθηκε της χώρας την περίοδο 2004 - 2009, πριν καταψηφιστεί κατά το ξέσπασμα της κυβερνητικής κρίσης χρέους. Τώρα, μέλος του Κοινοβουλίου, ο Κώστας Καραμανλής έκανε την περασμένη εβδομάδα την πρώτη του προεκλογική ομιλία σε μια περίοδο δέκα ετών. Επίσης, στην Αχαΐα, βρίσκονται οι ρίζες των εκπροσώπων της τρίτης πολιτικής οικογένειας της Ελλάδας, αυτής του Γ. Παπανδρέου που διαδέχθηκε τον Κ. Καραμανλή στην πρωθυπουργία, του οποίου ο πατέρας και ο παππούς υπηρέτησαν πολλές φορές στο υψηλότερο εκλεγμένο αξίωμα της χώρας. Ο Παπανδρέου, που ηγήθηκε του ΠΑΣΟΚ και ήταν πρωθυπουργός μέχρι το 2012, είναι υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής, μια κεντροαριστερή συμμαχία στην οποία το ΠΑΣΟΚ είναι το μεγαλύτερο μέλος. Παρότι πολλοί στη χώρα κατηγορούν τον Παπανδρέου για το οικονομικό χάος και την οξύτατη λιτότητα των τελευταίων δέκα ετών, το κόμμα του αναμένεται να τερματίσει τρίτο αλλά με διαφορά στις εκλογές της Κυριακής -πίσω από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ ορισμένοι αναλυτές παρομοιάζουν τις δυναστείες της Ελλάδας με τους Κένεντι των ΗΠΑ, η πιο κοινή άποψη είναι πολύ λιγότερο κολακευτική - πολλοί ψηφοφόροι κατηγορούν τις πολιτικές οικογένειες που κυριαρχούν για μια παράδοση πελατειακών σχέσεων κατά την οικονομικά οδυνηρή περασμένη δεκαετία. Οι Έλληνες είναι εκείνοι που περιγράφουν πιθανότερα τη χώρα τους ως έναν τόπο όπου τα πράγματα δεν αλλάζουν ιδιαίτερα, ανεξαρτήτως ποιος είναι κάθε φορά ο νικητής των εκλογών, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 27 χώρες από το Μάιο ως τον Αύγουστο της περασμένης χρονιάς. Υπάρχουν επίσης εκείνοι περιγράφουν πιθανότερα τους πολιτικούς τους ως διεφθαρμένους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε την Αχαΐα από το 2012 και την Ελλάδα από το 2015, υπήρξε το κόμμα που ωφελήθηκε περισσότερο από αυτήν τη δυσαρέσκεια. Στα χρόνια που ακολούθησαν το ξέσπασμα της κρίσης, το κόμμα αναδείχθηκε από το περιθώριο της ακροαριστεράς σε μία εκ των επικρατέστερων πολιτικών δυνάμεων. Αλλά τα χρόνια στην εξουσία έφεραν τη φθορά. Κατά τη διακυβέρνησή του, ο Τσίπρας επόπτευσε την υλοποίηση των οδυνηρών μεταρρυθμίσεων που απαιτούσαν οι πιστωτές των Ελλήνων και προχώρησε στη σύναψη μιας μη δημοφιλούς συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία έναντι της ονομασίας της. Η κακοδιαχείριση των φονικών δασικών πυρκαγιών είναι ακόμα μια πηγή αντιλαϊκότητας. Το κόμμα είχε επίσης τις δικές του πινελιές νεποτισμού, όπως στην περίπτωση της διακεκριμένης βουλευτού, Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξέχασε πώς να είναι ταπεινός», λέει ο Γιώργος Τζογόπουλος, λέκτορας του Πανεπιστημίου Δημόκριτος της Θράκης. «Θεώρησε ότι όλα του τα λάθη, όπως το πώς διαχειρίστηκε τις πυρκαγιές του 2018, θα μπορούσαν να συγχωρεθούν επειδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν υπεύθυνα για τη χρεωκοπία της χώρας»

Όσον αφορά στον Μητσοτάκη, οι ψηφοφόροι φαίνεται να ανησυχούν λιγότερο για τις οικογενειακές του διασυνδέσεις. «Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι Έλληνες φαίνεται να συγχωρούν και να ξεχνούν εύκολα», αναφέρει ο Χατζής, ο καθηγητής Νομικής. Αλλά προσθέτει: «Ο Μητσοτάκης ήταν ένα αουτσάιντερ. Εξελέγη όχι με την υποστήριξη του κατεστημένου του κόμματός του αλλά με την υποστήριξη των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, κυρίως εκείνων που προέρχονταν από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά». Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει με σκληρότητα τη διαφθορά και τον νεποτισμό αν νικήσει. Είπε ότι δεν πρόκειται να διορίσει μέλη της οικογενείας, όπως την αδερφή του, σε κυβερνητικά αξιώματα. Άλλοι ωστόσο στο κόμμα του ενδέχεται να μην συμμερίζονται αυτές τις απόψεις του. Παράδειγμα ο βουλευτής της ΝΔ με την μακροβιότερη βουλευτική θητεία στη χώρα, Γ. Τραγάκης. Το 2017 είχε ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική και θα παραδώσει την έδρα στον γιο του. Ο Μητσοτάκης μπλόκαρε τάχιστα την κίνηση αυτή. Αυτήν τη χρονιά, ο Τραγάκης που έχει και μία κόρη, άλλαξε γνώμη για την απόσυρσή του από την πολιτική. Είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές της Κυριακής, γράφει το Politico.

ΣΧΕΤΙΚΑ