Ο Π. Παυλόπουλος δεν υπογράφει τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη
Δεν υπογράφει τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του iefimerida πως δεν επρόκειτο να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα μέχρι την λήξη της σημερινής ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Το υπουργικό συμβούλιο είχε προτείνει για πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Ειρήνη Καλού και για Εισαγγελέα την Δήμητρα Κοκοτίνη, με την κυβέρνηση να δέχεται έντονες επικρίσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση και συνταγματολόγους πως πρόκειται για υπονόμευση του Συντάγματος.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ». Οπως είναι γνωστό ό,τι πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου.
Το ίδιο είχε κάνει και το 2016, όταν και τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε πρόωρα επιλέξει ως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Ξένη Δημητρίου, πριν λήξει η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Τότε το Προεδρικό Διάταγμα υπογράφηκε την 1η Ιουλίου.
Ο νόμος 2190/94, ο λεγόμενος «νόμος Πεπονή», καθιστά αδύνατη την υπογραφή από τον Προκόπη Παυλόπουλο, του Προεδρικού Διατάγματος για την τοποθέτηση της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 2190/94 του Αν. Πεπονή με τον οποίο είχε θεσμοθετηθεί το ΑΣΕΠ, περιλαμβάνει διάταξη η οποία ξεκαθαρίζει με πλήρη σαφήνεια ότι «από την προκήρυξη εκλογών έως την διεξαγωγή τους απαγορεύεται οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή στο Δημόσιο», είτε πρόκειται για τη μετάταξη υπαλλήλων, είτε παραγγελία που αφορά το Δημόσιο, είτε την τοποθέτηση δικαστών Ανώτατων Δικαστηρίων.
Κατά συνέπεια από την 1η Ιουλίου έως τις 7 Ιουλίου, οποιοδήποτε προεδρικό διάταγμα που θα όριζε τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, θα ήταν παράνομο και αντισυνταγματικό. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η θητεία της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου λήγει στις 30 Ιουνίου, άρα ούτε σε αυτό το διάστημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να υπογράψει προεδρικό διάταγμα. Αν το υπέγραφε, θα είχαμε δύο ηγεσίες στο Ανώτατο Δικαστήριο. Κατά συνέπεια ο νόμος Πεπονή και το γεγονός ότι η θητεία των ανωτάτων δικαστικών λήγει στις 30 Ιουνίου, καθιστούν αδύνατη την υπογραφή προεδρικού διατάγματος.