Τσίπρας: 35.000 προσλήψεις ως το 2020

NEWSROOM
Τσίπρας
Φωτό: Eurokinissi

«Αμοιβαία επωφελή» χαρακτήρισε τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, επικεντρώνοντας στα οικονομικά οφέλη και τις δυνατότητες που δημιουργούνται και για το Κράτος από την «επίλυση εκκρεμοτήτων» δεκαετιών, με τη δημιουργία του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Σημείωσε ότι η επίλυση αυτής της εκκρεμότητας δίνει τη δυνατότητα να απελευθερώσει το δημόσιο 10.000 θέσεις (σ.σ. αφού δεν θα λογίζονται πλέον οι ιερείς ως δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς θα αποχωρήσουν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών), «προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αντίστοιχες προσλήψεις στο μέλλον, σε τομείς που έχουμε ανάγκη».

Είπε ειδικότερα ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει όλη η αμφισβητούμενη περιουσία, αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά. Επισήμανε ότι ήδη η επιτροπή εδώ και έναν χρόνο έχει καταγράψει την περιουσία 22 μητροπόλεων. Σημείωσε ότι «από αυτή την αξιοποίηση, που θα ξεκινήσει άμεσα, υπολογίζουμε ότι το κράτος θα έχει τη δυνατότητα από τα έσοδα της αξιοποίησης να καλύπτει όλο ή μεγάλο μέρος αυτής της επιδότησης».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Πολιτεία κερδίζει ότι θα αποδεσμευτούν 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα, εντός του 2019, για να αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020 και μετά. «Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, εμείς δώσαμε μια μεγάλη μάχη και πήγαμε από τη μνημονιακή ρήτρα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις (1:5), στο 1:1. "Αλλά πέραν του 1:1, θα έχουμε και 10.000 προσλήψεις παραπάνω».

Υπογράμμισε ότι «κατοχυρώνουμε το 1:1 και έχουμε επιπλέον 10.000 θέσεις εργασίας». Τόνισε ότι το 1:1 για το 2019 ειδικότερα σημαίνει ότι καθώς αναμένεται να έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες αποχωρήσεις από το δημόσιο, θα έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες προκηρύξεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα από τον ΑΣΕΠ εκεί που έχουμε ανάγκη, συν 7,5 χιλιάδες που έχω εξαγγείλει επιπρόσθετα γιατί έχουμε βρει τους δημοσιονομικούς πόρους (4,5 χιλιάδες στην ειδική αγωγή, εκπαιδευτικούς και 3 χιλιάδες για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»). Πρόσθεσε ότι το 2020 που αναμένεται πάλι να έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες, θα έχουμε συν 10.000, θα έχουμε 18.500 νέες θέσεις εργασίας σε καίριες θέσεις στο Δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα ελαφρυνθεί κατά περίπου 200 εκατ. αφού αποχωρούν από αυτό οι ιερείς. Συνεπώς, λοιπόν το ποσό αυτό θα απελευθερωθεί για να προχωρήσουν οι 10.000 προσλήψεις για το 2020. Είπε ότι το δημοσιονομικό κόστος περίπου 200 εκατ. που θα υπάρξει από τις 10.000 θέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί.

Είπε αναλυτικότερα επ' αυτού ότι ήδη το 2019 και παρά την καταστροφολογία ότι θα φέρουμε αντίμετρα χωρίς μέτρα, τελικά φέραμε αντίμετρα, χωρίς μέτρα. Τόνισε ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη ωφέλεια για την Πολιτεία από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που σήμερα λιμνάζει, είναι αμφισβητούμενη, είναι μη αξιοποιήσιμη, αλλά και μεγάλο μέρος της μη αμφισβητούμενης που εθελοντικά θα βάλουν στο Ταμείο οι μητροπόλεις προς αξιοποίηση 50:50. Σε μια δεκαετία θα μπορεί το κράτος να παίρνει τα χρήματα αυτά από την αξιοποίηση για να πληρώνει το επίδομα στην Εκκλησία. 'Αρα θα έχει πολύ μεγάλη και οικονομική ωφέλεια το κράτος και η Εκκλησία, η οποία θα μπορεί να γίνει αυτόνομη και αυτοδύναμη.

«Αλλάζουν πολλά» με τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα προς τα εμπρός, ερχόμαστε να επιλύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών», από τη δεκαετία του '20, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό βήμα χωρίς αντιδράσεις, όταν πηγαίνεις σε έναν συμβιβασμό και οι δυο πλευρές πηγαίνουν ένα βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι στην ιστορία θα μείνουν τα βήματα μπροστά και όχι οι φωνές.

«Ακόμα κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει. Εδώ είχαμε το θαύμα μιας κοινής βούλησης και πολύ καλής θέλησης», είπε, μιλώντας για τον «ουσιαστικό και επίμονο» διάλογο του ίδιου με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και Πολιτείας-Εκκλησίας γενικότερα.

Σχολίασε πως όταν μετά από 79 χρόνια επιλύεται μια εκκρεμότητα, που κανείς άλλος δεν κατάφερε να επιλύσει, τότε πρόκειται για ένα «θαύμα». Αποκάλυψε ότι για να γίνει αυτό χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια προεργασίας και συζητήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ