Αποστρατιωτικοποίηση νησιών ζητά και πάλι η Τουρκία
Να προχωρήσει η Ελλάδα σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, ζήτησε σήμερα, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. «Η Τουρκία να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο όπως ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει», ήταν η αυστηρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στις νέες, προκλητικές του δηλώσεις, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανήλθε στις γνωστές θέσεις της Άγκυρας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι «η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες, εξοπλίζοντας νησιά του Αιγαίου, τα οποία υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης». Οι ελληνικές παραβιάσεις, κατά τον Τούρκο υπουργό, είναι «ασυμβίβαστες με τη φιλία και τις σχέσεις καλής γειτονίας».
«Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Αναμένουμε από όλους τους γείτονές μας να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ακάρ, προτρέποντας τον Έλληνα ομόλογό του, όπως είπε, «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ως μέρος των ειλικρινών, εποικοδομητικών διμερών σχέσεων».
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε, σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις:
«Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει.
H Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις.
Η έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι παγίως η Ελλάδα υποστηρίζει ότι οι πρόνοιες της Συνθήκης της Λωζάνης (1923) περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν πάψει να ισχύουν, με βάση τη μεταγενέστερη Συνθήκη του Μοντρέ (1936), κάτι που και η Άγκυρα έχει επίσημα αποδεχθεί.