Υπέρ της αποφυγής του Brexit o Τσίπρας στις Βρυξέλλες

NEWSROOM
Υπέρ της αποφυγής του Brexit o Τσίπρας στις Βρυξέλλες
Φωτό: INTIME

Tην άποψη ότι τo Brexit μπορεί ακόμη να αποφευχθεί φέρεται να εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας, ο οποίος έχει στο παρελθόν ο ίδιος ανατρέψει το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο Ν. Χρυσολωράς στο διεθνές πρακτορείο, κατά τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας ανέφερε στους άλλους αρχηγούς κρατών ότι "εάν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, η χώρα να αναγκασθεί να διενεργήσει ευρωεκλογές". "Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ήττα των Brexiteers και ίσως ακόμη και η αρχή του τέλους για το Brexit”, πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

"Ο Τσίπρας γνωρίζει ένα δυο πράγματα για το πως να ακυρώνει αποτελέσματα δημοψηφισμάτων", σχολιάζει το πρακτορείο, ενώ υπενθυμίζει ότι το 2015 έθεσε προς ψήφιση τη συμφωνία που του πρόσφεραν οι Ευρωπαίοι εταίροι και επιχειρηματολόγησε εναντίον της. Κέρδισε στο δημοψήφισμα, μόνο και μόνο για να αντιστρέψει το αποτέλεσμα του και να δεχτεί τη συμφωνία, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, συνεχίζει.

"Η διαφορά είναι ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας, η αντιπολίτευση υποστήριζε τη συμφωνία, κάτι που βοήθησε τον Τσίπρα να ξεπεράσει την ανταρσία των βουλευτών του οι οποίοι ψήφισαν εναντίον της στο Κοινοβούλιο. Η Μέι έχει αποτύχει επανειλημμένα να αποσπάσει αυτή την υποστήριξη, και όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη για τις συνομιλίες της με την αντιπολίτευση, ήταν όλο υπεκφυγές, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που έχουν γνώση της συζήτησης", αναφέρει το Bloomberg.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι «ένα κοινό στοιχείο ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένας ισχυρός πυρήνας υποστηρικτών της ΕΕ».

«Ο Τσίπρας είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τους 6 εκατομμύρια ψηφοφόρους που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το αίτημα για ακύρωση του Brexit. Κατά ειρωνικό τρόπο, στην περίπτωση της Ελλάδας οι υποστηρικτές της ΕΕ στο δημοψήφισμα χλευάστηκαν με έναν όρο αντίστοιχο του βρετανικού "remoaners"», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ