Δραγασάκης: «Η ρύθμιση καλύπτει το 70% των δανειοληπτών»
Oι τράπεζες θα πρέπει να συμβάλουν στη προσπάθεια για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα της Βουλής. «Έχουμε τον υψηλότερο δείκτη που είναι πάνω από 40% κόκκινων δανείων όταν στην ΕΕ κυμαίνεται 3% με 4%. Πρέπει να φροντίσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια που είναι βαρίδι στην οικονομία και ανάχωμα στη συνολική ανάπτυξη της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το εμπορικό απόρρητο και τα επιχειρηματικά πάρκα, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η νέα ρύθμιση καλύπτει 150.000 δικαιούχους που αντιστοιχεί στο 70% των δανειοληπτών και είναι ύψους 11 δισ. ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι οι ευνοϊκοί όροι της ρύθμισης αποτελούν κίνητρο και για τους δανειολήπτες που οι οφειλές τους είναι λίγο παραπάνω από το όριο των 130.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι, ακόμα και αν το δάνειο του είναι 140.000 ευρώ μπορεί να προσπαθήσει να βρει 10.000 ευρώ για να το μειώσει και να ενταχθεί στη ρύθμιση.
Έμφαση έδωσε ο κ. Δραγασάκης στο ότι η κυβέρνηση πέτυχε να πείσει και να εντάξει στη ρύθμιση και τα επιχειρηματικά δάνεια και αυτό όπως είπε, «είναι από τα πιο θετικά στοιχεία καθώς αυτός ο χώρος ήταν πραγματικά μια τεράστια εστία κοινωνικών δραμάτων». «Δεν πετύχαμε και κάποια άλλα δάνεια να ενταχθούν αλλά πετύχαμε να καλύψουμε το 70%. Θα ψηφίσουμε τη διάταξη αλλά το τι θα γίνει θα εξεταστεί στη πράξη και στο πώς θα ενεργήσουμε και εμείς και οι τράπεζες», σημείωσε.
Ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε τους τρεις τομές που έχει η ρύθμιση: Πρώτον, διευρύνεται το φάσμα των δικαιούχων. Δεύτερον, δίνεται κρατική επιχορήγηση διευκολύνοντας τους δανειολήπτες. Τρίτον, επιμηκύνεται μέχρι 25 χρόνια η εξόφληση του δανείου, μειώνεται το ύψος του επιτοκίου πέφτοντας στο 2% και υπάρχει δυνατότητα διαγραφής υπό προϋποθέσεις του χρέους.
Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί υποχώρησης της κυβέρνησης και συμβιβασμού της με τις τράπεζες και τους θεσμούς, ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι η κυβέρνηση κατάφερε και αντέστρεψε την άποψη που υπήρχε ότι αφού η χώρα βγήκε από τα μνημόνια δεν χρειάζεται κανένας νόμος Κατσέλη για την προστασία των δανειοληπτών. «Στόχος μας είναι να γίνουν εξυπηρετούμενα τα κόκκινα δάνεια. Ο νόμος Κατσέλη βοήθησε να μη χάσει το σπίτι του αλλά μεταφέρθηκαν τα προβλήματα στις τράπεζες και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 140.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια», επεσήμανε.
Ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε ότι υπήρξε καθυστέρηση για τη λύση του προβλήματος, αλλά αυτό όπως είπε, οφείλεται στο ότι υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα και απόψεις. Έμφαση έδωσε ο κ. Δραγασάκης και στο επίδομα ενοικίου που εξετάζει η κυβέρνηση να δώσει ώστε να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα το οποίο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, τονίζοντας ότι δεν το βλέπει ως μια πρόσκαιρη παροχή αλλά στο πλαίσιο παραγωγής στέγης με προγράμματα που θα δίνουν ουσιαστικές λύσεις. «Αρχίσαμε από τις φοιτητικές εστίες προχωρούμε και με τα ΣΔΙΤ και τις δημόσιες επενδύσεις είτε με παραγωγή στέγης ή ενοικίασης», πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Δραγασάκης έκανε γνωστό ότι τελικά αποσύρθηκε από το άρθρο 40 η παράγραφος 2, που προέβλεπε την αναδρομική ισχύ και έδινε τη δυνατότητα σε "offshore" εταιρίες που είχαν αποκλειστεί λόγω του ότι η έδρα τους ήταν σε απαγορευμένες χώρες, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς πριν το άνοιγμα των οικονομικών. Η διάταξη είχε δεχτεί τα πυρά της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για φωτογραφική διάταξη, με τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ να ζητούν την απόσυρση της. Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε παράλογες τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο όπως είπε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέλιος Πιτσιόρλας την απέσυρε.