Τσίπρας: «Μετάβαση από το brain drain στο brain gain»

NEWSROOM
Τσίπρας: «Μετάβαση από το brain drain στο brain gain»
Φωτο: ΙΝΤΙΜΕ

Για προσπάθεια που καταβάλλει ήδη από το 2015 η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το “brain drain", ώστε να αντιστραφεί στην πράξη αυτή η τάση σε “brain gain", έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συζήτηση που είχε με νέους ερευνητές και επιστήμονες σε εκδήλωση στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», έπειτα από την επίσκεψή του σε ερευνητικές εγκαταστάσεις στο Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος.

Απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο νέων επιστημόνων και ερευνητών πολλοί εκ των οποίων κατάφεραν να επιστρέψουν και να συνεχίσουν στην Ελλάδα μέσα από τη δυνατότητα που τους προσέφερε η προκήρυξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) που αφορά 1.262 θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες, σημείωσε ότι η δική του θέση είναι πως κάθε ευρώ που επενδύεται στην Καινοτομία και την Έρευνα, επιστρέφει πολλαπλά στο μέλλον. Σημείωσε ότι η επένδυση σε αυτόν τομέα και η στήριξή του δεν αποτελεί μόνο τρόπο αντιμετώπισης του brain drain αλλά «αποτελεί μια στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση στο μέλλον της χώρας και στη μελλοντική οικονομικής ανάπτυξης της». Σημείωσε ότι πρέπει μέσα από μια αναπτυξιακή λογική να δοθεί έμφαση στην Έρευνα και την Καινοτομία, για να τονίσει πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γινει hub (κόμβος) διεθνούς επιπέδου σε αυτούς τους τομείς, εξηγώντας ότι δεν μπορεί το μέλλον της Ελλάδας να είναι μονάχα στις υπηρεσίες στον τουρισμό.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε καταφέρει να εκπλήξουμε τους πάντες σε Ευρώπη και διεθνώς, για τη σημαντική απόδοση της οικονομίας», σημειώνοντας τις περισσότερες δυνατότητες που αυτό προσφέρει για επένδυση σε τομείς που αφορούν στο αύριο.

«Συνομιλώ με ανθρώπους που δίνουν μάχη για το δρόμο προς το μέλλον», είπε ο κ. Τσίπρας στην ανοικτή συζήτηση που είχε με νέους ερευνητές και επιστήμονες που επέστρεψαν από το εξωτερικό με την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων (ΕΛΙΔΕΚ, ΓΓΕΤ, κλπ) και νέους ερευνητές που χρηματοδοτούν την έρευνά τους από προγράμματα. Επίσης, εταιρίες που χρηματοδοτούνται από ερευνητικά προγράμματα και από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με έμφαση στις start-ups (εταιρείες μικρές σε μέγεθος και ηλικία, με έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια), καθώς επίσης και ερευνητές που κατέλαβαν θέσεις μόνιμου προσωπικού στα Ερευνητικά Κέντρα και οι οποίες προκηρύχθηκαν για πρώτη φορά το 2016-2017, μετά από δέκα και πλέον έτη. Σημείωσε ότι η επιστημονική κοινότητα είναι το μέλλον της χώρας και δίνοντας την υπόσχεση ότι «θα επενδύσουμε σε αυτήν, χωρίς 'ναι μεν, αλλά».

Τόνισε ότι η επένδυση στη νέα γνώση, την καινοτομία και την έρευνα, είναι η επένδυση του μέλλοντος, «πιστεύω ότι έχουμε βάλει κάποια λιθαράκια σε αυτή την κατεύθυνση», συνέχισε, για να τονίσει ότι «όσο η χώρα θα βγαίνει από την κρίση, θα υπάρχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες και νέες ιδέες, για να κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα».

Μιλώντας για τη μετάβαση «από το brain drain στο brain gain», ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε αυτά τα τέσσερα χρόνια να αυξήσει σε ποσοστό και σε απόλυτους αριθμούς τα κονδύλια που διατίθενται για την έρευνα και έκανε προσπάθειες για να αντιστρέψει το brain drain, δηλαδή τη φυγή στο εξωτερικό από ανάγκη, του πιο πολύτιμου δυναμικού της χώρας. Επισήμανε ότι είχε επισκεφθεί το «Δημόκριτο» πριν από πέντε χρόνια, το 2014, θέλοντας να αναδείξει το πρόβλημα του brain drain. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, έθεσε από την πρώτη στιγμή ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα να αντιστρέψει αυτήν την τάση, και σημείωσε πως για την αντιμετώπισή του χρειάζονται πολιτική βούληση και κονδύλια, και η κυβέρνηση έκανε πολλά σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να παραγνωρίζει ότι έχουν να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα ακόμα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η επιλογή των νέων να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και όταν μιλάμε για brain drain εννοούμε όσους έφυγαν από ανάγκη και όχι από επιλογή για δικούς τους λόγους, όπως απόκτηση εμπειρίας κτλ. Υπογράμμισε σε αυτό το πλαίσιο πως «το κρίσιμο είναι να υπάρχει πάντοτε η πόρτα της επιστροφής ανοικτή για κάθε επιστήμονα που για δικούς του λόγους επιλέγει να πάει στο εξωτερικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ