«Καμπανάκι» από Σημίτη - Απάντηση Τσακαλώτου
«Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εστιάζεται στις παροχές και τα επιδόματα, που με τη σειρά τους ευνοούν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ μίλησε για κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών που θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τα λεφτά τους οι καταθέτες. Ακόμη κάλεσε τις δυνάμεις της προοδευτικής Αριστεράς σε συσπείρωση στο πλαίσιο του ΚΙΝΑΛ. Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε πως ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας η επίλυση της διαφοράς, αλλά χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική» τη λύση που επιτεύχθηκε.
Ο κ. Σημίτης μίλησε σε εκδήλωση που οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Δίκτυο «Σύγχρονοι Δημοκράτες» και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Παπαστεργίου, με θέμα «Τέρμα στην αποτελμάτωση» και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος θεωρεί ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα, ώστε «από τη θέση των ουραγών της Ευρώπης να επαναπροσεγγίσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».
«Σήμερα, η αντικειμενική πραγματικότητα αποδίδει μιαν αρνητική εικόνα της χώρας μας και μια συστηματική καθοδική πορεία», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε: «Έχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, υψηλότατη ανεργία, χαμηλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα, στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, απονομής της δικαιοσύνης και διαφθοράς».
Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: . Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει ως κύριο στόχο την εξουσία, που δημαγωγεί και αλλάζει την επιχειρηματολογία της ανάλογα με την περίσταση, που καταφεύγει σε μεγαλοστομίες και στη συγκάλυψη της πραγματικότητας, την οποία μαθαίνουμε τελικά από τις Βρυξέλλες».
Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι η τακτοποίηση των «κόκκινων δανείων» καθυστερεί, γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει ψηφοφόρους και τόνισε πως υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να χάσουν οι καταθέτες τα λεφτά τους.
«Οι τράπεζες έχουν χάσει ένα μεγάλο ποσοστό των κεφαλαίων τους. Δεν διαθέτουν τα κεφάλαια τα οποία επιβάλλεται να έχουν, ώστε να μην περιέλθουν σε αδυναμία εκτέλεσης των υποχρεώσεών τους απέναντι στους καταθέτες. Υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσουν με αποτέλεσμα να χάσουν οι καταθέτες τα λεφτά τους. Το κυβερνητικό συμφέρον των απατηλών εντυπώσεων υπερέχει σήμερα της ανάγκης προστασίας των μικροκαταθετών», παρατήρησε και ανέφερε το παράδειγμα της Κύπρου.
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρει από τις παλαιοκομματικές, πελατειακές κυβερνήσεις», παρατήρησε και επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αρμόδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για τον οποίο είπε ότι «προέρχεται από την άκρα Δεξιά» και τόνισε πως αποδίδει παράνομες πράξεις σε όσους ασκούν κριτική, τις οποίες φαντάζεται ο ίδιος και δεν μπορεί να αποδείξει. Οι παράνομες αυτές πράξεις αφορούν μόνο στελέχη της αντιπολίτευσης και ποτέ δεν έχει κινητοποιήσει τα όργανα του κατά στελεχών της κυβερνητικής παράταξης, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό.
«Διάλογος με τη σημερινή κυβέρνηση δεν είναι δυνατός. Ταχύτατα η ανταλλαγή απόψεων παίρνει τη μορφή ύβρεων προς όσους την αμφισβητούν, απειλών δικαστικών διώξεων ή και συγκεκριμένων ενεργειών τόσο των κυβερνητικών οργάνων όσο και της δικαιοσύνης» είπε ο κ. Σημίτης.
Όπως είπε, «κύριος στόχος ενός προοδευτικού κόμματος θα ήταν σήμερα ο δραστικός περιορισμός της αβεβαιότητας για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα έχει ανάγκη από δημιουργία, από παραγωγικές επενδύσεις και ανάπτυξη. Από τη μείωση των ετήσιων πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί με την ευρωζώνη, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες επενδύσεων και απασχόλησης. Από τον επανασχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την επανεκτίμηση των συντελεστών φορολόγησης. Από την επανεξέταση του ασφαλιστικού συστήματος. Από μια εκτενή και συστηματική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης και της παιδείας».
Τόνισε πως είναι «μεγάλο σφάλμα να λέμε ότι σε 2-3 μήνες θα αλλάξουν τα πράγματα», γιατί, όπως είπε «η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε αδυναμία για χρόνια ακόμα».
Απάντηση στην παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έδωσε, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο τουίτερ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος ανήρτησε το εξής:
«Ο κ. Σημίτης μας λέει ότι δεν χρειαζόμαστε παροχές και επιδόματα. Εξ ου και άφησε τη χώρα το 2004 -εκτός από καλά θωρακισμένη για οιαδήποτε μελλοντική κρίση- χωρίς πολιτική για το παιδί και τη στέγαση, με την παιδική φτώχεια, την εποχή των παχιών αγελάδων, να είναι αδικαιολόγητα ψηλά.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα για τον κ. Σημίτη. Παραμένει δημοφιλής στους πολιτικούς του τρίτου δρόμου, όπως ο Τony Blair, που δεν κατάφεραν να διδαχτούν απολύτως τίποτα από την κρίση».