Επιχείρηση - σκούπα και για λεφτά των Ταμείων
Οδηγία στα ασφαλιστικά ταμεία για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος δίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κοινοποιώντας σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, η οποία αφορά τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αναφέρει:
«Σας γνωρίζουμε ότι οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που υπάγονται στην παράγραφο 10 του άρθρου 69Α του ν.4270/2014, όπως ισχύει ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της αρ. οικ. 2/6748/ΔΛΓΚ/21-01-2019 (ΦΕΚ Β'104) απόφασης του. Σημειώνεται ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για τους Φορείς οι οποίοι τηρούν ήδη λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της ανωτέρω απόφασης, οι Φορείς μεταφέρουν τα πλεονάζοντα ταμειακά τους διαθέσιμα, όπως αυτά προσδιορίζονται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 11 της απόφασης, από τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός του Συστήματος Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου στον λογαριασμό τους ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ωστόσο, οι Φορείς δύνανται να υποβάλλουν, μέσω της εποπτεύουσας Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αιτιολογημένη πρόταση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των πλεοναζόντων ταμειακών τους διαθεσίμων, το οποίο εκτείνεται χρονικά πέραν της ανωτέρω προθεσμίας, και εφόσον εγκριθεί από το ΓΛΚ, το τελευταίο παρακολουθεί τη συμμόρφωση του Φορέα με αυτό.
Περαιτέρω, οι Φορείς δύνανται να μεταφέρουν τα προς επένδυση διαθέσιμά τους με απόφαση τους, από τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος σε μερίδες στο Κοινό Κεφάλαιο της παρ. 11 του άρθρου 15του ν.2469/1997.
Επίσης, οι Φορείς δύνανται να διατηρούν λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός Συστήματος Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου για τη διευκόλυνση των συναλλαγών τους. Η ορθή χρήση του όρου «διευκόλυνση των συναλλαγών» ελέγχεται και αξιολογείται από το ΓΛΚ και τις εποπτεύουσες ΓΔΟΥ με βάση τα αναφερόμενα στην ανωτέρω απόφαση κριτήρια.
Τονίζεται ότι οι Φορείς θα πρέπει να μεριμνήσουν για τον περιορισμό του πλήθους των λογαριασμών που διατηρούν σε πιστωτικά ιδρύματα στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο που απαιτείται για την ομαλή διενέργεια των συναλλαγών τους.
Επίσης άμεσα θα πρέπει να προβούν στο κλείσιμο των αδρανών τραπεζικών λογαριασμών, των λογαριασμών με ιδιαίτερα χαμηλά ή μηδενικά υπόλοιπα, καθώς και λογαριασμών των οποίων έχει παύσει ο σκοπός για τον οποίο συστάθηκαν και να μεταφέρουν τα υπόλοιπα τους στον λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος».