ΣΔΙΤ για μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηλεία
Υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής και λειτουργίας του νέου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηλεία, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου, του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ Ν. Μαντζούφα, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα, του προέδρου του ΦοΔΣΑ και δημάρχου Ήλιδας Χ. Χριστοδουλόπουλου, βουλευτών και του συνόλου των δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 32 εκατ. ευρώ. Η μονάδα της Ηλείας κατασκευάζεται με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), στην οποία το Δημόσιο συμμετέχει με 17 εκατ. ευρώ. Υποχρέωση του ιδιώτη επενδυτή είναι η κατασκευή και λειτουργία της για 25 έτη με καταβολή 15 εκατ. ευρώ.
Το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τόνων ανά έτος και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία που περιλαμβάνει Μηχανική Ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, αναερόβια χώνευση υπολειπόμενου κλάσματος, παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικού ρεύματος απ' αυτό, κομποστοποίηση χωνεύματος και διάθεση του πολύ μικρού αδρανούς υπολείμματος στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, ο οποίος ήδη λειτουργεί με παράλληλη λειτουργία μεταβατικής μονάδας επεξεργασίας.
Κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης, ο κ. Φάμελλος είπε ότι το υπουργείο υλοποιεί τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για σύγχρονα έργα απορριμμάτων, με βάση το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, μειώνοντας το κόστος για τον πολίτη και κλείνοντας το κεφάλαιο χωματερές.
«Όταν αναλάβαμε ο νομός Ηλείας ήταν για πολλούς μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κινδύνων για την δημόσια υγεία ενώ μετρούσε σχεδόν δύο δεκαετίες εντάσεων, συγκρούσεων και αδιεξόδων» είπε, υπενθυμίζοντας τόσο την υγειονομική κρίση που απείλησε την περιοχή εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων όσο και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τον λόγο αυτόν στη χώρα.
«Δώσαμε διέξοδο με την Μονάδα Προσωρινής Διαχείρισης και τον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς Έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν όλοι οι ΧΑΔΑ της Ηλείας, ενώ τώρα γίνεται το μεγάλο βήμα προς την κυκλική οικονομία. Η μονάδα της Ηλείας θα είναι ένα μεγάλο σύγχρονο έργο κυκλικής οικονομίας, με κίνητρα για την ανακύκλωση, άνω των 60 μόνιμων θέσεων εργασίας και άνω των 100 κατά τη διάρκεια κατασκευής και σεβασμό στο περιβαλλοντικό κεφάλαιο της χώρας. Επίσης, διαπραγματευτήκαμε ξανά το έργο και πετύχαμε μια συμφωνία προς όφελος των πολιτών της Ηλείας και της ανακύκλωσης με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων. Η συμφωνία αυτή ήδη με τη μείωση της εγγυημένης ποσότητας από 60.000 τον σε 45.000 τόνους ετησίως, έχει εξοικονομήσει 30 εκατ. ευρώ, για τα επόμενα 25 χρόνια από το κόστος λειτουργίας προς όφελος των δημοτών» είπε ο αν. υπουργός και προέτρεψε τους δήμους «να εκμεταλλευτούν τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας για την ανακύκλωση και να εφαρμόσουν την διαλογή στην πηγή, που έχει εξασφαλισμένο θεσμικό πλαίσιο και πλήρη χρηματοδότηση υποδομών».
Η κοινοπραξία από την πλευρά της, όπως ανέφερε, θα πρέπει να φροντίσει να ολοκληρωθεί γρήγορα ένα περιβαλλοντικά αποτελεσματικό και σύγχρονο εργοστάσιο. Επίσης, υπογράμμισε ότι η διαδικασία της ανακύκλωσης θα υποστηριχθεί εκ μέρους της πολιτείας με τη χρηματοδότηση χωριστής μονάδας ανακύκλωσης, ενώ ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας έχει αναλάβει την υποχρέωση της ωρίμανσης των μελετών, της αδειοδότησης και της υποβολής της αίτησης για να μπορέσει να συμπεριληφθεί το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.