Δεν ανησυχούν οι τράπεζες για το νέο πλαίσιο προστασίας

Economista
ECONOMISTA
Δεν ανησυχούν οι τράπεζες για το νέο πλαίσιο προστασίας
Φωτο: Shutterstock

Δεν φαίνεται να ανησυχούν για τον κίνδυνο περιπλοκών αναφορικά με το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας οι τράπεζες προδικάζοντας ότι θα υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών.

Το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, και της εμπλοκής στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, μας πήγε πίσω στο 2015 και 2016 και τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, ανατρέποντας το μπαράζ θετικών ειδήσεων των τελευταίων εβδομάδων με αποκορύφωμα την επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Όσο και αν οι Ευρωπαίοι χθες στη συνεδρίαση του Eurogroup προσπάθησαν να διατηρήσουν το κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της Ελλάδος, η επιμονή της κυβέρνησης σε κάποιες πτυχές του νέου πλαισίου για την προστασία της α’ κατοικίας προκάλεσαν απογοήτευση καθώς θεωρείται ότι λειτουργούν υπέρ των στρατηγικών κακοπληρωτών. Έτσι το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης ύψους 1 δις. ευρώ, μετατέθηκε για το επόμενο Eurogroup σε μια προσπάθεια να ενταθεί η πίεση στην ελληνική πλευρά.

Ωστόσο το σίριαλ του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία, θέμα που κανονικά θα έπρεπε να έχει συμφωνηθεί και ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018, δεν φαίνεται να προκαλεί ανησυχία ούτε στις τράπεζες ούτε στις αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα έξοδος στις αγορές, με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, πραγματοποιήθηκε με το θέμα της πρώτης κατοικίας ανοιχτό και γνωστές τις διαφορές κυβέρνησης – θεσμών. Οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησύχησαν ούτε από την έκθεση της Κομισιόν, ούτε από τα δημοσιεύματα για την μη εκταμίευση της δόσης.

Ψύχραιμες εμφανίζονται και οι τράπεζες. Ο κύριος λόγος είναι ότι θεωρούν ότι το νέο πλαίσιο προστασίας είναι αισθητά καλύτερο από τον Νόμο Κατσέλη, και θα τις επιτρέψει να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην αντιμετώπιση των στεγαστικών προβληματικών δανείων. Εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις και πωλήσεις χαρτοφυλακίων προβληματικών στεγαστικών δανείων σε ικανοποιητικές τιμές επιτρέποντας να πραγματοποιήσουν τον σχεδιασμό τους για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με λίγα λόγια εκτιμούν ότι το νέο πλαίσιο όχι μόνο δεν πλήττει τους ισολογισμούς αλλά θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν κρίσιμα μεγέθη και δείκτες ενώ σε ότι αφορά τα συναλλακτικά ήθη θεωρούν ότι το νέο πλαίσιο βοηθά και προς την κατεύθυνση αυτή αντικαθιστώντας ένα τρομερά προβληματικό νόμο όπως αποδείχθηκε ο νόμος Κατσέλη.

Έτσι ακόμα και στην ακραία περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς στην ψήφιση του νέου πλαισίου οι τράπεζες θεωρούν ότι αυτό δεν θα προκαλέσει ζημιά στις τράπεζες ενώ βελτιώσεις του νόμου στο πλαίσιο όσων ζητούν οι θεσμοί, που είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο, θα αποτελέσει πρόσθετο κέρδος για την προσπάθεια αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ