Και τώρα ολοταχώς για 15ετές ομόλογο!
Μακριά από την φασαρία του Eurogroup και των διενέξεων για καθυστερήσεις, αστοχίες, αποκλίσεις, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για την επόμενη έκδοση. Το πότε θα γίνει η νέα έξοδος και κυρίως με τι έκδοση θα «χτυπήσει» αυτή τη φορά ο Οργανισμός, θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις εντός κι εκτός Ελλάδας.
«Οι στρατηγικοί στόχοι είναι δύο. Αναζητούμε 2 δισ. ευρώ και θέλουμε να εξαγοράσουμε ακριβά δάνεια του ΔΝΤ», επισημαίνει πηγή κοντά στη διαδικασία, σημειώνοντας ότι όσοι συμμετείχαν στην προετοιμασία του 10ετούς έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι όχι απλώς από το αποτέλεσμα αλλά κι από το ότι έπιασαν το σφυγμό της αγοράς. Αυτό ακριβώς θέλουν να επαναλάβουν με την επόμενη κίνηση, η οποία πιθανότατα θα είναι η έκδοση 12ετούς ή 15ετούς ομολόγου.
«Επιλέξαμε την καθαρή έξοδο με το 10ετές και όχι μια διαχείριση παλιών ομολόγων (3-4 δισ), όπως μας συνιστούσαν κάποιοι ως πιο ασφαλή κίνηση», αποκαλύπτει η ίδια πηγή και συμπληρώνει: «η επόμενη κίνηση θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά». Τι είναι αυτό που προβληματίζει τους τεχνοκράτες, που σχεδιάζουν κι εκτελούν το δανειακό πρόγραμμα της Ελληνικής Δημοκρατίας; Κατ’ αρχάς, οι εξελίξεις στη γειτονιά μας, που αποδεδειγμένα προκαλούν έντονες αναταράξεις.
Συγκεκριμένα, υπάρχει η εκτίμηση ότι βαδίζοντας προς τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία δεν θα αντέξει στις φυγόκεντρες τάσεις που ήδη αναπτύσσονται στο εσωτερικό του και είναι πολύ πιθανόν να γίνουν και πρόωρες εθνικές εκλογές. Τα μισολόγα που απάντησαν για το ιταλικό ζήτημα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενισχύουν την αίσθηση ότι λίαν συντόμως η Ιταλία θα ξαναέρθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Καθοριστικό στοιχείο στις επιλογές του χρόνου και του είδους της επόμενης έκδοσης, είναι φυσικά και οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, δηλαδή πόσο θα κρατήσει η προεκλογική περίοδος. Εάν υπερισχύσει στην κυβέρνηση η λογική της εξάντλησης της θητείας, τότε οι μήνες που επιτρέπουν μια έκδοση ομολόγου είναι περιορισμένοι. Με κάλπες τον Οκτώβριο, ο Σεπτέμβριος και ο Νοέμβριος χαρακτηρίζονται «νεκροί» μήνες κι επειδή κανείς δεν θέλει να βγαίνει στις αγορές στο τέλος του χρόνου, με την... ψυχή στο στόμα, αυτομάτως οι κατάλληλες ημερομηνίες μεταφέρονται στο καλοκαίρι και σίγουρα πολύ πριν από τον Αύγουστο, που όλοι έχουν πάει για... μπάνια.
Στην πραγματικότητα, ο σχεδιασμός αναπτύσσεται αυτήν την στιγμή σε δύο επιλογές. Εάν οι κάλπες δεν στηθούν το Μάιο, τότε για όλους τους παραπάνω λόγους, ως κατάλληλη στιγμή εξόδου θεωρείται ο Ιούνιος. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, η έκδοση θα είναι αμυντική, ήτοι θα είναι βραχυπρόθεσμη (3ετία) ή θα έχει το χαρακτήρα της διαχείρισης παλιών ομολόγων (swap). Εάν, όμως, οι συνθήκες στην αγορά το επιτρέψουν, δηλαδή τελικά αποφευχθεί μια νέα ιταλική κρίση, τότε ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας της επόμενης εξόδου και μάλιστα με έκδοση 12ετούς ή 15ετούς ομολόγου.