Αλλαγές στον αναπτυξιακό για επιτάχυνση επενδύσεων

Φώτο: Shutterstock

Νέα κριτήρια που θα διέπουν τις μεγάλες επενδύσεις οι οποίες υπάγονται σε σταθερό φορολογικό καθεστώς για 12 έτη, προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

Με τις νέες διατάξεις σταθερό φορολογικό συντελεστή θα έχουν επενδύσεις με συνολικό επιλέξιμο κόστος που θα υπερβαίνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ και όχι τα 20 εκατομμύρια όπως οριζόταν από τον αναπτυξιακό νόμο του 2016.

Τα κριτήρια αλλάζουν και σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, δεδομένου πως τα επενδυτικά σχέδια που θα εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο θα πρέπει να δημιουργούν τουλάχιστον μία θέση εργασίας ανά 1 εκατομμύριο ευρώ επιλέξιμου κόστους επένδυσης. Σύμφωνα με τον αναπτυξιακό νόμο του 2016, το επενδυτικό σχέδιο θα έπρεπε να δημιουργεί τουλάχιστον 2 θέσεις εργασίας ανά ένα 1 εκατομμύριο ευρώ.

Όταν ψηφιστεί ο νόμος θα αυξηθεί και το ποσό της φορολογικής απαλλαγής από 5 σε 7 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ο φορέας της επένδυσης.

Εκτός από την προσέλκυση επενδύσεων, το σχέδιο νόμου περιέχει μέτρα που έχουν στόχο να επιταχύνουν την διάθεση των πόρων του ΕΣΠΑ και την υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου.

Μεταξύ άλλων, δρομολογούνται αλλαγές στη Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων (ΜΟΔ), η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος.

Στόχος είναι η αναδιοργάνωση της ΜΟΔ προκειμένου να μειωθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου. Είναι ενδεικτικό πως χρειάστηκαν περίπου 2 χρόνια προκειμένου να γίνει η υπαγωγή εκατοντάδων επιχειρήσεων στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου καθεστώτος που ξεκίνησε να υλοποιείται και αφορά στη Γενική Επιχειρηματικότητα.

Οι αιτήσεις της πλειονότητας των επιχειρήσεων για ένταξη στο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας εγκρίθηκαν τους τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός πως υποβλήθηκαν στις αρχές του 2017.

Χαρακτηριστικό των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου, με τον οποίο επιδοτούνται επιχειρηματικά σχέδια επιχειρήσεων και προσφέρονται φορολογικές απαλλαγές, είναι πως ο δεύτερος κύκλος του καθεστώτος Γενικής Επιχειρηματικότητας ξεκίνησε στην αρχή του 2018 και έως τώρα δεν έχει εγκριθεί οριστικά κανένα επιχειρηματικό σχέδιο.

Σύμφωνα με τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας, οι βασικές αλλαγές στο καταστατικό της ΜΟΔ αφορούν στις εξής δράσεις:

  • Η Μονάδα μπορεί να υποστηρίζει φορείς του Δημοσίου και ιδίως δήμους για την ταχύτερη υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από άλλους ευρωπαϊκούς ή διεθνείς πόρους.
  • Δίνεται η δυνατότητα συγκρότησης και στελέχωσης τεχνικής υπηρεσίας προκειμένου να υλοποιούνται απρόσκοπτα δημόσιες συμβάσεις για έργα και προμήθειες.
  • Επιτρέπεται η απόσπαση προσωπικού της ΜΟΔ σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, σε δήμους, περιφέρειες και ανεξάρτητες αρχές για την υλοποίηση έργων. Η απόσπαση σε δήμους, περιφέρειες και σε ανεξάρτητες αρχές γίνεται κατά παρέκκλιση των διατάξεων του συστήματος κινητικότητας και έχει διάρκεια έως 5 έτη.
  • Για την στήριξη των δήμων της Αττικής που υλοποιούν Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), όπως οι δήμοι Αθηναίων και Πειραιά, επιτρέπεται η απόσπαση έως και 2 υπαλλήλων της ΜΟΔ. Το σύνολο των πόρων που θα διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής για τη χρηματοδότηση των ΟΧΕ Αθήνας και Πειραιά, ανέρχεται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) το υπουργείο Οικονομίας θα χορηγεί χρηματικά έπαθλα έως και 3 εκατομμύρια ευρώ σε προτάσεις επιστημονικών και επιχειρηματικών συνεργασιών, οι οποίες αφορούν στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ