Φ. Κουτεντάκης: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την Ελλάδα
Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής ο Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης φρόντισε να μετριάσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Ο κ. Κουτεντάκης σημείωσε πως «θα περάσουν χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο η ευημερία», ενώ τόνισε πως αν και η ανεργία έχει μειωθεί αρκετά παραμένει εν τούτοις διπλάσια από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Συνεχίζοντας επισήμανε τον κίνδυνο που μπορεί να υπάρξει από τις δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή αναδρομικών, καθώς η δυναμική που μπορεί να δημιουργηθεί μπορεί να αποσταθεροποιήσει τον προϋπολογισμό.
Παράλληλα αναφέρθηκε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που μειώνονται, υπογράμμισε πως μειώνονται και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, με αποτέλεσμα το ποσοστό των κόκκινων δανείων να παραμένει στο 47% του συνόλου των δανείων.
Επεσήμανε πως όποιο σύστημα συμφωνηθεί θα πρέπει να τηρεί δύο κανόνες: να διαχωρίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από του υπόλοιπους και να δοθούν εγγυήσεις για να μην υπάρχει δημοσιονομικό ρίσκο.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα του κατώτατου μισθού όπου εμφανίστηκε συγκρατημένος λέγοντας πως αν υπάρξει μείωση του αφορολόγητου ένα μεγάλο κομμάτι από την αύξηση ή και ολόκληρη μπορεί να χαθεί. Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε η φράση του ότι όσα υπάρχουν μέσα στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για το κατώτατο μισθό είναι εικασίες και οχι ποσοτικές εκτιμήσεις που μπορεί να επιδειχθούν.
Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου έχουν μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά των φορολογούμενων και ασφαλισμένων έχουν αυξηθεί, αν και με φθίνοντα ρυθμό.
Όσον αφορά το θέμα της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισεκατομμυρίου στο Eurogroup της 11 Μαρτίου ο κ. Κουτεντάκης ήταν σαφής
«Μία αστοχία στην εκταμίευση έχει τρία προβλήματα: το πρώτο είναι πως στερούνται ποσά από τα ταμεία, το δεύτερο ότι θα σταλεί κακό μήνυμα για την πορεία της χώρας , ενώ το τρίτο είναι πως κάποια από τα προαπαιτούμενα είναι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του κράτους π.χ. επιλογές γ.γ. μέσω ΑΣΕΠ»
Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες ο κ. Κουτεντάκης απέδωσε τις καθυστερήσεις στην γραφειοκρατία και στην αδυναμία καλής λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών.
«Έχουμε μείωση. Υπήρχε πρόβλεψη να τελειώσουν το 2018 αλλά αυτο δεν έγινε. Οι υπηρεσίες έχουν χρήματα να πληρώσουν αλλά δεν πληρώνουν γιατί οι οικονομικές υπηρεσίες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες πληρωμών. Μπορεί να υπάρχει μια δικαστική εκκρεμότητα. Υπάρχουν και οργανωτικές και τεχνικές αδυναμίες ή διαδικαστικού λόγοι που δεν μπορεί να κάνει την πληρωμή η υπηρεσία. Κρίσιμο είναι να μπορούν οι οικονομικές υπηρεσίες να εκτελούν τις πληρωμές τους στην ώρα τους, ούτε να συσσωρεύουν απλήρωτα τιμολόγια, ούτε να αφήνουν τους όποιους προμηθευτές απλήρωτους, ούτε να υπάρχει μία συνεχής υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου απέναντι στους ιδιώτες. Το κύριο είναι η τεχνογνωσία των οικονομικών υπηρεσιών».