Γ. Στουρνάρας: Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν θα το ξαναζήσει
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιταχυνθεί, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Στην εισήγησή του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου Οικονομικής Ιστορίας που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος σήμερα στην Αθήνα, ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα,καθώς και στα διδάγματα από την οικονομική κρίση.
«Μετά από τρεις γύρους ανακεφαλαιοποιήσεων, οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στη ζώνη του ευρώ και διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας για να απορροφήσουν επιπλέον πιστωτικές ζημίες, όπως έδειξε η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που ολοκληρώθηκε πρόσφατα» τόνισε ο Γ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς το σύνολο των ανοιγμάτων παραμένει υψηλός και αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα».
Οι μεταρρυθμίσεις για την άρση των διοικητικών, νομικών και δικαστικών εμποδίων για την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς και για τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων με την ίδρυση εταιριών απόκτησης και διαχείρισης τέτοιων δανείων, αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς, πρόσθεσε. «Σύμφωνα με στοιχεία τέλους Ιουνίου του 2018, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έφθασε τα 88,6 δισεκ. ευρώ (47,6% του συνόλου των ανοιγμάτων), μειωμένο κατά 17,3% ή 18,6 δισεκ. ευρώ από το ανώτατο επίπεδο που είχε καταγραφεί το Μάρτιο του 2016. Μέχρι σήμερα, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προέρχεται κατά κύριο λόγο από διαγραφές δανείων. Κατά την προσεχή περίοδο, αυξημένη συμβολή αναμένεται να έχουν οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σε συνδυασμό με τις εισπράξεις, τη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων και τις επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων. Ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αναμένεται να επιταχυνθεί, με βάση τους αναθεωρημένους, πιο φιλόδοξους στόχους των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που έχουν τεθεί για την περίοδο έως το 2021».
Αναφερόμενος στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η αντίδραση του Ευρωσυστήματος στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση υπήρξε αποτελεσματική, παρότι αρχικά δεν υπήρχαν μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων και παρά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον». Σήμερα, και προκειμένου να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση «χρειάζονται περαιτέρω βήματα, όπως η δημιουργία κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων και ενός αξιόπιστου κοινού μηχανισμού στήριξης (backstop) του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης στο οποίο βασίζεται ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, για μια γνήσια «Ένωση Κεφαλαιαγορών μπορεί να προωθηθεί μέσω νομοθετικών αλλαγών που θα επιβάλλουν εναρμόνιση με βέλτιστες πρακτικές για την τιτλοποίηση, τη λογιστική, το πτωχευτικό και το εταιρικό δίκαιο, τα περιουσιακά δικαιώματα...».
«Για κάποιον που, όπως εγώ, ενδιαφέρεται πολύ για την οικονομική ιστορία, είναι σαφές ότι 'όποιος δεν θυμάται το παρελθόν είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει'. Δεν αρκεί να μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Χρειαζόμαστε επίσης και όραμα, ώστε να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Ταυτόχρονα, έχουμε καθήκον να ενισχύσουμε το δίχτυ ασφαλείας και την ετοιμότητά μας να ανταποκριθούμε σε κάθε ενδεχόμενο και, όπως επισήμανα παραπάνω, έχουν γίνει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση».