Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

NEWSROOM
Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την χορήγηση του 13ου και 14ου μισθού από το 2013 σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και την άμεση επιστροφή τους στα επίπεδα του 2010. Παράλληλα ζητά και την άμεση ρύθμιση για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ περίπου 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν 700 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας.

Παράλληλα, οι απώλειες των εισοδημάτων στα χρόνια των μνημονίων υπολογίζεται πως έφτασε το 30%. Χαρακτηριστικά όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ: «από το 2011 έως το 2017, το κονδύλι για το σύνολο των αμοιβών του προσωπικού στο δημόσιο, πλην των ενστόλων, ψαλιδίστηκε κατά 2 δισ. ευρώ, από τα 10,1 δισ. ευρώ το 2011 υποχώρησε στα 8,8 δισ. ευρώ το 2017».

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση από το τέλος όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ τόνισαν ότι οι αμοιβές υποχωρούν με ρυθμό μεγαλύτερο από τη μείωση του ΑΕΠ στη χώρα.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωάννης Πάιδας, δήλωσε ότι τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων και, γενικά, του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, είναι οξυμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, "ειδικά τη μνημονιακή περίοδο στην οποία έχει επιδεινωθεί δραματικά η οικονομική κατάσταση των δημόσιων λειτουργών" και επισήμανε πως ήταν «η πρώτη κοινωνική ομάδα η οποία χτυπήθηκε τόσο πολύ οικονομικά».

Αναφορικά με τα βαρέα και ανθυγιεινά, ο κ. Πάιδας σημείωσε ότι έχουν γίνει πολλές συνδικαλιστικές παρεμβάσεις γι' αυτό το θέμα, καθώς αφορά περίπου 95.000 δημόσιους υπαλλήλους.

Παράλληλα ο κ. Πάιδας επισήμανε την δραματική μείωση του προσωπικού του δημοσίου που είχε σαν αποτέλεσμα σε κάποιες κατηγορίες οργανισμών που είναι οι πιο νευραλγικοί για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών, όπως είναι η δημόσια παιδεία και η δημόσια υγεία, οι δείκτες είναι εντελώς καταστρεπτικοί. Επίσης, τραγικά είναι τα στοιχεία που δίνονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Ιδιαίτερα, στους νοσηλευτές, στο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό, τα κενά σε κεντρικά νοσοκομεία είναι τεράστια" τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, προσθέτοντας ότι το δημοσιονομικό κόστος της μισθοδοσίας για το ελληνικό κράτος, τα τελευταία επτά χρόνια, έπεσε περίπου κατά 20%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2012, οι συμβασιούχοι εποχικοί ήταν 54.150, ενώ, το 2018, αριθμούσαν σε 80.962 άτομα. "Αυτή η διαφορά οφείλεται στην ανάγκη έκτακτης αντιμετώπισης λειτουργικών κενών που υπάρχουν" διευκρίνισε ο κ. Πάιδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ