Τι φοβούνται οι τράπεζες για τον νέο νόμο Κατσέλη
Νέα συνάντηση έχουν σήμερα εκπρόσωποι κυβέρνησης – τραπεζών για να εξετάσουν τις νομικές λεπτομέρειες για την αποτύπωση της συμφωνίας για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας σε νόμο.
Οι τράπεζες εμφανίζονται ικανοποιημένες από το γενικό πλαίσιο και την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί θεωρώντας ότι το νέο πλαίσιο εξυγιαίνει την κατάσταση σε σχέση με τον Νόμο Κατσέλη και θα επιτρέψει στις τράπεζες να κινηθούν συντεταγμένα και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των στεγαστικών δανείων σε καθυστέρηση, που αγγίζει τα 27 δισ. ευρώ.
Παρά τα μπρος - πίσω, σε ότι αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, οι τράπεζες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο ανατροπών καθώς η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει κατανοήσει ότι ένα πλαίσιο που θα επιδείνωνε το σημερινό καθεστώς πλήττοντας τους ισολογισμούς των τραπεζών θα είχε άμεσες και δραστικές επιπτώσεις. Μια ακραία ρύθμιση που θα δημιουργούσε ένα καθεστώς προστασίας για όλους θα οδηγούσε σε βύθιση των τραπεζικών μετοχών, παρέμβαση της ΕΚΤ και θα ακύρωνε την προσπάθεια επιστροφής της χώρας στις αγορές.
Οι τράπεζες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυτό που τους απασχολεί, και αποτελεί παράγοντα ανησυχίας, είναι το πώς θα διασφαλιστεί ότι ο νόμος που θα προστατευτεί θα εφαρμοστεί.
Η χώρα έχει μακρά παράδοση στην θέσπιση νόμων που δεν εφαρμόζονται. Από την οδική συμπεριφορά και την απαγόρευση του τσιγάρου μέχρι την δημοσίευση ισολογισμών και την εταιρική διακυβέρνηση, η πολιτεία όχι μόνο αδιαφορεί για την εφαρμογή των νόμων αλλά πολύ συχνά ενθαρρύνει και βοηθά την ακύρωση στην πράξη των νόμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες εστιάζουν στην προσθήκη συγκεκριμένων μέτρων και δικλείδων ασφαλείας που θα εξασφαλίσουν ότι όσοι επιχειρήσουν να κάνουν κατάχρηση των διατάξεων προστασίας θα είναι αντιμέτωποι με σοβαρές και μη αναστρέψιμες κυρώσεις.