Τελευταία προειδοποίηση σήμερα από την Κομισιόν
Γύρω στις 12 ώρα Βρυξελλών, η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών και την 2η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα και οι τελευταίες πληροφορίες, όπως τις μεταφέρουν στο economistas κοινοτικές πηγές, είναι ότι θα μας… τραβήξουν το αυτί.
Αν και η λεκτική διατύπωση των παρατηρήσεων της Έκθεσης θα είναι προσεκτική, η ουσία είναι ότι θα αποπνέει αυστηρότητα και σε κάθε περίπτωση θα καθιστά σαφές ότι η Αθήνα έχει μια τελευταία ευκαιρία να κλείσει τις εκκρεμότητες ως τις 11 Μαρτίου, αν δεν επιθυμεί ένα νέο θρίλερ με την εκταμίευση της δόσης, που αυτή την φορά είναι καθαρά μετρητά και όχι δάνειο (κέρδη κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα).
Αυτό ακριβώς το μήνυμα θα μεταφέρει, άλλωστε, και ο Επίτροπος Μοσκοβισί στον Α. Τσίπρα την Πέμπτη, πριν μεταβεί στους Δελφούς για το 3ήμερο συνέδριο.
Οι πληροφορίες για τη δυσφορία των Ευρωπαίων λόγω των αδικαιολόγητων, κατά την άποψη τους, καθυστερήσεων στην τακτοποίηση εκκρεμοτήτων, που δεν έχουν καν πολιτικό κόστος (π.χ. ολοκλήρωση στελέχωσης ΑΑΔΕ), έρχονται με φόντο τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται στο παρασκήνιο για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας.
Αν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι το πλέγμα των διατάξεων θα είχε κατατεθεί ήδη στη Βουλή, πλέον φαντάζει ορατό το ενδεχόμενο να «πατήσουμε» το Μάρτιο. Κι αυτό, γιατί από το μακρύ ερωτηματολόγιο που απέστειλαν οι Ευρωπαίοι στην κυβέρνηση, προέκυψε ότι κάποια σημεία του σχεδίου απέχουν από την κατ’ αρχήν συμφωνία της περασμένης Πέμπτης.
Πέρα από την Έκθεση, που τραβά τα φώτα της δημοσιότητας, ενδιαφέρον έχει η πρώτη, ανεπίσημη αντίδραση από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο για τη συζήτηση που «φουντώνει» στην Ελλάδα, αναφορικά με τους στόχους των πλεονασμάτων.
«Οι στόχοι έχουν κλειδώσει ως το 2022», είναι το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση κι αν προσπαθήσει κανείς να το αποκρυπτογραφήσει, θα αντιληφθεί ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να τραβήξουν τα λουριά πριν από τις εκλογές, όπου παραδοσιακά οι… μονομάχοι διαγκωνίζονται σε υποσχέσεις.
Το αυστηρό μήνυμα συνοδεύεται, δε, με την υπόμνηση ότι αυτοί οι στόχοι πλεονασμάτων είναι «δεμένοι» με τη μείωση του χρέους, δηλαδή με την εξυπηρέτηση των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα.
Πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο σημειώνουν, ωστόσο, με νόημα ότι μετά από τις εκλογές θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια συζήτηση, αλλά υπό όρους. Θα χρειαστεί ένα πειστικό πλάνο μεταρρυθμίσεων- ένα χείμαρρο μεταρρυθμίσεων, όπως λένε χαρακτηριστικά- με βασικό γνώρισμα την «ιδιοκτησία» του από την ελληνική πλευρά, στοιχείο που απουσίασε απ’ όλη την μακρά περίοδο των Μνημονίων, έτσι ώστε να πειστούν ακόμα και τα «δύσκολα» κοινοβούλια των βόρειων, που πρέπει να εγκρίνουν τις όποιες αλλαγές στους όρους του ελληνικού προγράμματος…