Ανεβαίνουν τα καύσιμα, πέφτουν τα έσοδα

Φωτό: Eurokinissi

Ηχηρό είναι το καμπανάκι του κινδύνου, που ακούστηκε στο υπουργείο Οικονομικών από το μέτωπο της αγοράς καυσίμων, καθώς η ευφορία των μεγαλύτερων εσόδων από έμμεσους φόρους, λόγω των υψηλότερων λιανικών τιμών, δίνει τη θέση της στην κατήφεια και τον προβληματισμό.

Τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι με τη συμπλήρωση του 9μήνου, τα έσοδα από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης καυσίμων πάνε καλύτερα από τις προβλέψεις, ωστόσο αν δει κανείς την ανάλυση στους επιμέρους κωδικούς, θα αντιληφθεί ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Αντιθέτως.

Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών σημείωσαν υπέρβαση 120 εκατ. ευρώ από το στόχο, αφού οι πολύ υψηλότερες λιανικές τιμές επί των οποίων «πέφτει» ο συντελεστής 24%, πολλαπλασίασαν τα έσοδα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Οι εισπράξεις από τους ΕΦΚ υστερούν κατά 42 εκατ. ευρώ. Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης, αφού οι ΕΦΚ δεν είναι αναλογικοί, όπως ο ΦΠΑ, αλλά υπολογίζονται ανά μονάδα προϊόντος. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι εν λόγω εισπράξεις δεν απέχουν μόνο έναντι του στόχου αλλά και έναντι των περσινών εσόδων και μάλιστα κατά 89 εκατ. ευρώ, δείγμα του περιορισμού της κατανάλωσης όχι μόνο έναντι των εκτιμήσεων αλλά και σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα.

Κι αν για το 9μηνο συνολικά, το ισοζύγιο ΦΠΑ/ΕΦΚ παραμένει θετικό κατά 78 εκατ. ευρώ, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Σεπτέμβριο, που έκλεισε αρνητικά, δίνοντας το στίγμα για τη συνέχεια. Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ ήταν αυξημένες κατά 13 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, αλλά η πτώση της κατανάλωσης κράτησε τους ΕΦΚ 22 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τις προβλέψεις, με αποτέλεσμα τη συνολική υστέρηση κατά 9 εκατ. ευρώ.

Είναι μήπως συγκυριακό το πρόβλημα; Αν κρίνει κανείς κατ’ αρχάς από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον όγκο των λιανικών πωλήσεων καυσίμων, θα αντιληφθεί ότι το πρόβλημα έχει συνέχεια. Τον Αύγουστο, μήνα θερινών εξορμήσεων, οι πωλήσεις έπεσαν κατά 2,2%, ενώ ο μέσος όρος 8μηνου βρίσκεται στις 62,2 μονάδες, δηλαδή ακόμα χαμηλότερα από το ιστορικό χαμηλό των 63,1 μονάδων του 2017.

Τι φανερώνουν αυτά τα στοιχεία; Ότι η ζήτηση καυσίμων περιορίζεται, «ροκανίζοντας» τα πρόσκαιρα οφέλη από τις υπερεισπράξεις ΦΠΑ κι όλα αυτά χωρίς να έχουν πέσει ακόμα στο σύστημα τα στοιχεία από τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, που δεν αναμένονται θετικά αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι λιανικές τιμές είναι περίπου 0,20 ευρώ υψηλότερες από πέρσι.

Υπάρχει φως στον ορίζοντα; Οι διεθνείς αναλυτές, αν και μετράνε ήδη περιορισμό της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως κατά 0,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, λόγω της αύξησης της βενζίνης (11% στην Ευρώπη) και του πετρελαίου κίνησης (16% στην Ευρώπη), δεν αλλάζουν τις προβλέψεις τους για μέση τιμή στα 80 δολάρια, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που «βλέπουν» εκτίναξη του ως τα 100 δολάρια, εφόσον ξεκινήσουν κυρώσεις στο Ιράν και στη Σ. Αραβία.

ΣΧΕΤΙΚΑ