Θέμα ημερών το νομοσχέδιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη

NEWSROOM
Θέμα ημερών το νομοσχέδιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη
Φωτό: Shutterstock

Η επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» αφήνει «χώρο» στις τράπεζες να επικεντρωθούν στην προσπάθεια που κάνουν για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αναφέρουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη τα οποία επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες ή και ώρες αναμένεται να παρουσιαστεί η νέα νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει αναλυτικά όλα τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το τελικό πλέον νομοσχέδιο -μετά από διαβούλευση και με τους θεσμούς- θα παρουσιαστεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Επισημαίνουν, δε, ότι την παρούσα στιγμή δεν έχει νόημα η δημοσιοποίηση λεπτομερειών που μπορεί και να αλλάξουν. Όπως επισημαίνουν δεν υπάρχουν περιθώρια για το τραπεζικό σύστημα να συνεχισθεί ή να «φουσκώσει» ξανά το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών που διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια και οδήγησε τον αριθμό τους στο 25% περίπου του συνολικού αριθμού δανειοληπτών. Ταυτόχρονα με την προστασία των αδυνατών, πρέπει να προστατευθεί και η κουλτούρα πληρωμών, αναφέρουν, επισημαίνοντας ότι με πρωτοβουλίες όπως η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είχαν παγώσει για χρόνια, ο αριθμός τους μειώνεται σταδιακά.

Επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα των προσπαθειών των τραπεζών είναι ήδη ορατά και ιδιαίτερα σημαντικά: Τον Μάρτιο του 2016 τα «κόκκινα» είχαν ανέλθει σε 107 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σήμερα είναι 85 δισ. ευρώ με στόχο να υποχωρήσουν 33 δισ. ευρώ το 2021, με βάση τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις στις εποπτικές αρχές. Γεγονός που θα οδηγήσει τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το 45% στο 20%. Απώτερος στόχος και με τις νέες πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη να μειώσουν περαιτέρω τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, δηλαδή σε μονοψήφια ποσοστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ