Μπόντγουιγκ: Η Ελλάδα να γίνει ελκυστική για επενδύσεις

NEWSROOM
Christian Bodewig

Η Ελλάδα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει πολλά από τα διαρθρωτικά ζητήματά και έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νότια Ευρώπη, Κρίστιαν Μπόντγουιγκ (Christian Bodewig).

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενόψει της επίσκεψής του στη χώρα μας για να παραστεί στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Κρίστιαν Μπόντγουιγκ τονίζει την ανάγκη να διατηρηθεί και να επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας, εστιάζοντας ειδικότερα στη μετατροπή της Ελλάδας σε ελκυστικό μέρος για επενδύσεις σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές.

«Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής - αλλά το κλειδί για την Ελλάδα είναι να συνεχίσει. Αυτό θα "ξεκλειδώσει" νέες επενδύσεις και θα βοηθήσει τη σύγκλιση της χώρας με τους εταίρους της στην ΕΕ» σημείωσε.

Επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη η Ελλάδα να επενδύσει στις δεξιότητες των ανθρώπων και να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι είναι πλήρως εφοδιασμένοι για να συμμετέχουν στην ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας. «Αυτό το στοιχείο και η δημιουργία ενός δυναμικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα βοηθήσει στην άντληση νέων εγχώριων και ξένων επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει αρχίσει να θέτει επί τάπητος βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατά το παρελθόν έτος, που υποστηρίζονταν από το πρόγραμμα» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νότια Ευρώπη τονίζει πως η Ελλάδα έχει σημαντικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την τοποθεσία της, το κλίμα της και το λαό της. «Και υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές ιστορίες οικονομικής επιτυχίας που μπορούν να γίνουν παράδειγμα. Η σύνδεση των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και των μεταφορικών υποδομών της Ελλάδας με τους γείτονες των Δυτικών Βαλκανίων θα αποφέρει οικονομικά οφέλη. Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου και ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των αποτελεσματικών γεωργικών πρακτικών μπορούν να ενισχύσουν τα κέρδη της Ελλάδας από τον αγροτικό τομέα- υπάρχουν πολλά υποσχόμενοι αγρότες που μπορούν να δείξουν το δρόμο» επισημαίνει.

Ο Κρίστιαν Μπόντγουιγκ δίνει το στίγμα των προτεραιοτήτων της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ελλάδα. «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η παροχή βοήθειας σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσω της μεταρρύθμισης της κοινωνικής πρόνοιας είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε στενά με τις κυβερνήσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για να το επιτύχουμε αυτό» αναφέρει συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νότια Ευρώπη.

Το 4o Φόρουμ των Δελφών

Με διακεκριμένους ομιλητές διεθνούς κύρους και με φιλοδοξία να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μία ανοικτή και υψηλού επιπέδου συζήτηση που θα δώσει απαντήσεις σε καίριες προκλήσεις, θα πραγματοποιηθεί και φέτος, για τέταρτη χρονιά, στους Δελφούς, το ομώνυμο διεθνές Φόρουμ. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας, αρχηγοί κρατών, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κεντρικοί τραπεζίτες από όλον τον κόσμο και προσωπικότητες διεθνούς κύρους και επιρροής από την οικονομία, την πολιτική, την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών αναμένονται στο «4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ανάπτυξη Χωρίς Αποκλεισμούς», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών.

Ενδεικτικό της διεθνούς διάστασης του Φόρουμ είναι πως οι διεθνείς συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος το 40% της συνολικής παρουσίας των ομιλητών. Ειδικότερα, θα παραστούν ομιλητές από 24 χώρες. Μεταξύ άλλων, θα δώσουν το «παρών» οι Ευρωπαίοι επίτροποι Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο τέως επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρώην επίτροπος και πρόεδρος στο Κέντρο Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Χοακίμ Αλμούνια, ο οποίος ορίστηκε ανεξάρτητος εκτιμητής του ESM για την Ελλάδα, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρόμπερτ Κάπλαν, ευρωβουλευτές, βουλευτές, πρέσβεις, συγγραφείς. Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι επίσης και η εκπροσώπηση του επιχειρηματικού κόσμου, με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ομίλων της χώρας να έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

Ακολουθεί η συνέντευξη του επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νότια Ευρώπη, Κρίστιαν Μπόντγουιγκ στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων</i>

Επιβλέπετε τα επιχειρησιακά, συμβουλευτικά και αναλυτικά προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Μπορείτε να μας πείτε ποιο πρόγραμμα «τρέχει» η Παγκόσμια Τράπεζα για την Ελλάδα;

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η παροχή βοήθειας σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσω της μεταρρύθμισης της κοινωνικής πρόνοιας είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε στενά με τις κυβερνήσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για να το επιτύχουμε αυτό.

Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Ελλάδας σε δύο τομείς που έχουν κεντρική σημασία για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας: μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και αντιμετώπιση της φτώχειας και της προστασίας των αδυνάτων.

Οι δράσεις που επικεντρώνονται στην ανταγωνιστικότητα περιλαμβάνουν τη στήριξη της μεταρρύθμισης του καθεστώτος αδειοδότησης επενδύσεων και ελέγχων, καθώς και την προώθηση των εξαγωγών και την ολοκλήρωση του ελληνικού κτηματολογίου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα διεξάγει επίσης μια αξιολόγηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Doing Business assessment) των ελληνικών περιφερειών το 2019.

Στον τομέα της μείωσης της φτώχειας, η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, και ειδικότερα το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του νέου προγράμματος Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την ενεργό πολιτική για την αγορά εργασίας.

Πρόσφατα, η Παγκόσμια Τράπεζα άρχισε επίσης να υποστηρίζει την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στη διαχείριση της μετάβασης της από τον άνθρακα. Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι στην ευχάριστη θέση να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης. Είστε αισιόδοξος για την οικονομική πορεία της Ελλάδας;

Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά. Και όχι μόνο σε ό,τι αφορά την προσαρμογή στις νέες οικονομικές πραγματικότητες.

Μια παγκόσμια οικονομία βασισμένη στην τεχνολογία, σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στις δεξιότητες των ανθρώπων και να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι είναι πλήρως εφοδιασμένοι για να συμμετέχουν στην ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας. Αυτό το στοιχείο και η δημιουργία ενός δυναμικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα βοηθήσει στην άντληση νέων εγχώριων και ξένων επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει αρχίσει να θέτει επί τάπητος βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατά το παρελθόν έτος, που υποστηρίζονταν από το πρόγραμμα.

Ωστόσο, πολλά πρέπει να ολοκληρωθούν και η ελληνική οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα μεταβαλλόμενο εξωτερικό οικονομικό πλαίσιο, καθώς η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία δεν είναι ίδιες όπως ήταν το 2009.

Ειδικότερα, η τεχνολογική αλλαγή διαταράσσει τις παραδοσιακές βιομηχανίες, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και επαναπροσδιορίζει τη γεωγραφία της παραγωγής εντός της Ευρώπης και μεταξύ της Ευρώπης και των εμπορικών της εταίρων.

Όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα σε μια πρόσφατη έκθεση για την Ευρώπη «Growing United», οι χώρες και οι περιφέρειες για να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την τεχνολογική αλλαγή, πρέπει να επενδύσουν στους ανθρώπους και τις δεξιότητές τους, δημιουργώντας ένα ελκυστικό περιβάλλον επιχειρήσεων και καινοτομίας.

Τα αποτελέσματα στον εκπαιδευτικό τομέα της Ελλάδας και το επιχειρηματικό της περιβάλλον παραμένουν χαμηλότερα από πολλούς Ευρωπαίους εταίρους της. Για παράδειγμα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το κτηματολόγιό της. Ωστόσο, αν διατηρηθεί η δυναμική και επιταχυνθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και οι περιφέρειές της μπορούν να καλύψουν το έδαφος και να τα πάνε καλά.

Ποια είναι τα κύρια διδάγματα από την ελληνική οικονομική κρίση και συγκεκριμένα στον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα; Πώς μπορεί η Ελλάδα να συγκλίνει με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ σε αυτούς τους τομείς;

Ένα ασθενές επιχειρηματικό περιβάλλον, ένα ελλιπές κτηματολόγιο και ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας ήταν παραδείγματα των θεμελιωδών μεταρρυθμιστικών αναγκών της Ελλάδας, όταν ξέσπασε η κρίση.

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής - αλλά το κλειδί για την Ελλάδα είναι να συνεχίσει. Αυτό θα «ξεκλειδώσει» νέες επενδύσεις και θα βοηθήσει τη σύγκλιση της χώρας με τους εταίρους της στην ΕΕ. Πηγαίνοντας στην κρίση, η ελληνική οικονομία αντιμετώπισε θεμελιώδεις διαρθρωτικές αδυναμίες. Η επένδυση και η έναρξη αλλά και η ανάπτυξη μιας επιχείρησης ήταν δύσκολη και οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις ήταν μικροεπιχειρήσεις. Μόνο το 30% της γης της είναι καταγεγραμμένο στο κτηματολόγιο.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις δύο μόνο χώρες της ΕΕ χωρίς πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας για τους φτωχότερους και ακόμα είχε πάνω από εκατό μη στοχοθετημένα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει πολλά από αυτά τα διαρθρωτικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο.

Αλλά για να συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη, αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να διατηρηθεί και να επιταχυνθεί, εστιάζοντας ειδικότερα στη μετατροπή της Ελλάδας σε ελκυστικό μέρος για επενδύσεις σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές.

Ποια νομίζετε ότι είναι τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και πώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει προς όφελός της;

Η Ελλάδα έχει σημαντικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την τοποθεσία της, το κλίμα της και το λαό της. Και υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές ιστορίες οικονομικής επιτυχίας που μπορούν να γίνουν παράδειγμα. Η σύνδεση των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και των μεταφορικών υποδομών της Ελλάδας με τους γείτονες των Δυτικών Βαλκανίων θα αποφέρει οικονομικά οφέλη. Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου και ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των αποτελεσματικών γεωργικών πρακτικών μπορούν να ενισχύσουν τα κέρδη της Ελλάδας από τον αγροτικό τομέα- υπάρχουν πολλά υποσχόμενοι αγρότες που μπορούν να δείξουν το δρόμο.

Η επένδυση σε ανθρώπους και στις δεξιότητές τους για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία, αντί να αντικατασταθούν από αυτή, είναι κρίσιμη για την Ελλάδα για να επωφεληθεί από τις νέες οικονομικές ευκαιρίες. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει παραγάγει αξιοσημείωτες νέες τεχνολογικές επιχειρήσεις, εξαγωγικές προσανατολισμένες και παγκοσμίως συνδεδεμένες, κατά τη διάρκεια των χρόνων της κρίσης. Είναι ώρα η Ελλάδα να μελετήσει τι οδήγησε στην επιτυχία τους και να διδαχθεί από αυτό.

Ποιος είναι ο ρόλος του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC), που είναι μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας;

Ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης επαναδραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2015, μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Ο στόχος μας από τότε ήταν να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να υποστηρίξουμε την επιστροφή στην ανάπτυξη από τον ιδιωτικό τομέα και να βοηθήσουμε τη χώρα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να προωθήσει τις εγχώριες επενδύσεις. Επιδιώκουμε να παίξουμε ένα ρόλο στην κινητοποίηση και ενεργώντας ως καταλύτης για την προσέλκυση άλλων επενδυτών για την αύξηση των επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας - σε στενή συνεργασία με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Από το οικονομικό έτος 2018 (ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018), το μακροπρόθεσμο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της IFC με ελληνικές εταιρείες ανερχόταν σε 542 εκατομμύρια δολάρια. Οι ελληνικές τράπεζες και οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα έχουν επωφεληθεί από τις συνεπενδύσεις με το IFC, ενώ παράλληλα πραγματοποιούν αξιοσημείωτη συνεισφορά στην ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ