Οι τραπεζικές θυρίδες στο στόχαστρο της εφορίας!
Επικαιροποίηση των στοιχείων, που είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν οι τράπεζες στις ελεγκτικές υπηρεσίες, μέσω του ειδικού Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Aυτό που βγάζει... μάτι, όμως, στη σχετική υπουργική απόφαση είναι η αναφορά στις τραπεζικές θυρίδες.
Μια προσεκτική ματιά, λοιπόν, δείχνει ότι πέρα από τους λογαριασμούς καταθέσεων, όψεως κ.α. ο αποκαλούμενος "Μεγάλος Αδελφός" θα πρέπει να γνωστοποιεί στις ελεγκτικές Αρχές και το αν ο ελεγχόμενος ΑΦΜ διαθέτει τραπεζική θυρίδα.
Το τι περιέχει η θυρίδα είναι άλλη ιστορία, που υπάγεται στις διαδικασίες του σχετικού απόρρητου, το οποίο επί του παρόντος αίρεται με εισαγγελική εντολή και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Θυμίζουμε, όμως, ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ συμπεριλαμβάνεται η αλλαγή του σχετικού νομικού πλαισίου, έτσι ώστε να γίνεται πιο εύκολα η διάρρηξη, δηλαδή το άνοιγμα, των τραπεζικών θυρίδων, ειδικά στις περιπτώσεις φορολογικών ελέγχων.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η διαδικασία γνωστοποίησης των στοιχείων για τις τραπεζικές θυρίδες γινόταν έως τώρα με χειρόγραφη αίτηση, κάτι που σημαίνει πως εφεξής η ελεγκτική διαδικασία θα προχωρά πιο γρήγορα. Όσον αφορά δε στις πληροφορίες που θα αντλούν με αυτόν τον τρόπο οι ελεγκτικές αρχές θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο το αν ο ελεγχόμενος έχει θυρίδα και το πόσες φορές (ημερομηνίες δηλαδή) την επισκέφτηκε, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα πρόσβασης των τραπεζών στο περιεχόμενο των εν λόγω θυρίδων.
Με την ίδια απόφαση (Αριθμ. Α 1055/2019 - ΦΕΚ Β' 501/20-02-2019), την οποία υπογράφει η αρμόδια υφυπουργός Κ. Παπανάτσιου, οι τράπεζες θα πρέπει να ενημερώνουν και για συγκεκριμένο δανειακό προϊόν (π.χ. κάρτες) και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο για το σύνολο των συναλλαγών του προϊόντος, οι οποίες επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο.
Το ειδικό Μητρώο, μέσω του οποίου οι ελεγκτές αντλούν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για τους ελεγχόμενους από τις τράπεζες, θα είναι και φέτος ένα βασικό εργαλείο για τους ελέγχους της ΑΑΔΕ.
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα επιχειρήσουν να ρίξουν και πάλι το βάρος στην αποκαλούμενη «μεγάλη φοροδιαφυγή», με πολλαπλάσιους ελέγχους σε σχέση με το 2018, εξ ου και η πίεση των Θεσμών για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας που αφορά στη στελέχωση της ΑΑΔΕ με 12.000 υπαλλήλους.
Πάντως, οι Αρχές δεν είναι έτοιμες να «ξεκλειδώσουν» το σύνολο των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, που επιτρέπουν τον προσδιορισμό εισοδημάτων με διασταυρώσεις κι επεξεργασία στοιχείων.
Αξιοποιώντας την «εργαλειοθήκη» του IRS, το υπουργείο Οικονομικών έχει θεσμοθετήσει πέντε τέτοιες τεχνικές ελέγχου: α) της αρχής των αναλογιών, β) της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου, γ) της καθαρής θέσης του φορολογούμενου, δ) της σχέσης της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών και ε) του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.
Από αυτές τις τεχνικές έχουν ενεργοποιηθεί, όμως, σε ελέγχους μόνο οι τρεις: της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογουμένου, της καθαρής θέσης του φορολογουμένου και του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.