Κι όμως, οι τράπεζες άρχισαν να δανείζουν!
Μια σημαντική ανατροπή στην τακτική των τραπεζών, όσον αφορά το δανεισμό των επιχειρήσεων, φαίνεται πως συντελέσθηκε αθόρυβα το 2018, καθώς σημειώθηκε σημαντική αύξηση των νέων δανείων, ως αποτέλεσμα και της βελτίωσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.
Η αύξηση των νέων δανείων προς τις επιχειρήσεις το 2018 ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στην τελευταία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή:
- Συνέπεια της βελτιωμένης ρευστότητας των τραπεζών, τονίζει το ΓΠΚ, ήταν η βελτίωση της ρευστότητας της ιδιωτικής οικονομίας, όπως μετριέται από τις ακαθάριστες ροές νέων δανείων (δηλαδή, το σύνολο δανείων τακτής λήξης χωρίς την αφαίρεση των αποπληρωμών εκ μέρους των δανειοληπτών).
- Οι ροές νέων δανείων το 2018, είναι αυξημένες (12.998 εκατ. ευρώ) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 (8.900 εκατ. ευρώ). Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν (από 7.259 εκατ. ευρώ σε 11.424 εκατ. ευρώ) ενώ τα άλλα νέα δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, ελεύθεροι επαγγελματίες) μειώθηκαν (από 1.640 σε 1.574 εκατ. ευρώ).
Πάντως, η απομόχλευση του τραπεζικού συστήματος, που έχει οδηγήσει σε μια creditless recovery (ανάκαμψη χωρίς πιστώσεις), στην οποία κατ' επανάληψη έχει αναφερθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν έχει σταματήσει. Οι τράπεζες απορροφούν από την οικονομία, μέσω πληρωμών για παλαιά δάνεια, περισσότερη ρευστότητα από όση χορηγούν και οι ισολογισμοί τους εξακολουθούν να συρρικνώνονται.
Σύμφωνα με το ΓΠΚ, ο συνολικός δανεισμός του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα συνεχίζει την καθοδική του πορεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Δεκέμβριο του 2018 το υπόλοιπο των δανείων ήταν 169,89 δις ευρώ, μειωμένο κατά 13,7 δις ευρώ (7,45%) σε ετήσια βάση και κατά 6,7 δις ευρώ (3,8%) σε τριμηνιαία βάση.
Οι καταθέσεις εξακολουθούν να αυξάνονται, αν και με σχετικά βραδείς ρυθμούς. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφουν το ποσό των 134,5 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018, σημειώνει το ΓΠΚ, αυξημένο κατά 8,2 δις ευρώ (6,5%) σε ετήσια βάση και κατά 2,8 δις ευρώ (2,12%) σε τριμηνιαία βάση. Έτσι, η παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) υπολείπεται πλέον του ορίου των 2 δις ευρώ και ως εκ τούτου, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την δημοσίευση σχετικού Δελτίου Τύπου.