Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για τις ελληνικές εξαγωγές

NEWSROOM
Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για τις ελληνικές εξαγωγές
Φωτογραφία: Shutterstock

Χαμηλά κρατά τον πήχη των προσδοκιών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) Γεώργιος Κωνσταντόπουλος για τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας.

Χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας σημείωσε πως «τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια» και άρα η επίδοση-ρεκόρ των 33,4 δισ. ευρώ στις ελληνικές εξαγωγές αγαθών το 2018, αλλά και η προοπτική τους για το 2019, πρέπει να συνεκτιμηθούν με βάση και άλλους παράγοντες, για να γίνει ξεκάθαρη η πλήρης εικόνα.

Για τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να διατηρηθεί η εξαγωγική επίδοση του 2018, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ δήλωσε κατά την συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM ότι «Δεν θα είμαι και τόσο αισιόδοξος. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ωραίο είναι να λέμε ότι σπάσαμε το φράγμα των 33 δισ. στις εξαγωγές αγαθών (...), πρέπει να δούμε όμως και τα ποιοτικά στοιχεία, όπως η κερδοφορία των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Οι (ελληνικές) εξαγωγικές επιχειρήσεις μπήκαν τα τελευταία χρόνια σ' ένα "ράλι" εξαγωγών και προσπάθησαν να κρατήσουν τις τιμές σταθερές με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η κερδοφορία τους. Δυστυχώς, στην Ελλάδα (...) πλησιάζουν σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές παραγωγού, όταν στις ανταγωνίστριες χώρες είναι σταθερές τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει, λοιπόν, ένα "ράλι" αυξήσεων (στις τιμές παραγωγού) σε αναντιστοιχία με τις ανταγωνίστριες χώρες κι αυτό οδηγεί σε μείωση της κερδοφορίας των ελληνικών επιχειρήσεων. (...) Ο διεθνής καταναλωτής δεν μπορεί να γευτεί ένα ελληνικό προϊόν, που έχει τη διπλάσια τιμή από το ισπανικό ή κάποιο άλλο από άλλη ανταγωνίστρια χώρα, με αποτέλεσμα σιγά- σιγά (το ελληνικό προϊόν) να φεύγει από το ράφι» σημείωσε.

Υποστήριξε, δε, ότι π.χ. στην ελιά Καλαμών, παρότι η παραγωγή έχει τελειώσει πριν από 2-3 μήνες, είναι αποθηκευμένη σε ποσοστό 80%-90%, με αποτέλεσμα τα εργοστάσια να μην έχουν ομαλή ροή προϊόντος και παρότι έχουν τεράστιες αγορές στο εξωτερικό, «να μη βρίσκουν προϊόν να πάρουν να το μεταποιήσουν, γιατί απλώς οι παραγωγοί θέλουν ακόμα μεγαλύτερη τιμή (...) Το ό,τι δεν έχουμε φυσιολογική ροή προϊόντων, υπάρχει κίνδυνος να δυναμιτίσει ό,τι με κόπο κάναμε τόσα χρόνια οι Έλληνες εξαγωγείς, να είμαστε πιο πολύ στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ