Συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών για την α' κατοικία

Economista
ECONOMISTA
Συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών για την α' κατοικία
Φωτο: Shutterstock

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη κυβέρνησης – τραπεζών, στην οποία μετείχε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με συμφωνία των δυο πλευρών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο, παραμένουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα ανοιχτά τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας ώστε να αποσταλεί στους θεσμούς και τον SSM.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών παρουσίασαν στοιχεία για τον αριθμό των δανειοληπτών που εμπίπτουν στο νέο πλαίσιο με βάση τα υπό συζήτηση όρια, καθώς επίσης τις πιθανές επιπτώσεις στους ισολογισμούς και τους δυνητικούς κινδύνους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, άσκησε πίεση για την διεύρυνση των ορίων και την διαφοροποίηση των περιορισμών χωρίς ωστόσο να έχουμε δραστικές ανατροπές σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα όρια είναι λίγο διευρυμένα ωστόσο στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι δεν τίθεται θέμα επιδείνωσης των ισολογισμών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο για το υπόλοιπο του δανείου συμφωνήθηκε στα 130.000 ευρώ (έναντι 120.000 ευρώ που είχε συζητηθεί την περασμένη Δευτέρα) ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια ξεκινούν από 12.500 για ενα άτομο και φτάνουν τα 21.000 για ένα ζευγάρι. Για κάθε παιδί υπάρξει προσάυξηση του ορίου κατά 5.000 ευρώ.

Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος «παγωμένων» υποθέσεων που μέχρι τώρα βρίσκονταν υπό την προστασία του Νόμου Κατσέλη θα εξεταστούν εξωδικαστικά που σημαίνει ότι θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι ρυθμίσεις για την εξυπηρέτησή τους. Επιπλέον το τμήμα της επιδότησης, που υπό προϋποθέσεις θα παρέχει το κράτος σε ορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών, θα αποτελέσει έσοδα για τις τράπεζες και μάλιστα από δάνεια που μέχρι τώρα ήταν μη εξυπηρετούμενα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει πολύ γρήγορα στην ψήφιση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας ώστε να διασφαλιστεί η θετική αξιολόγηση κάτι που θα οδηγήσει στην εκταμίευση 1 περίπου δισ. ευρώ στη χώρα μας, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για την έκδοση δεκαετούς ομολόγου, κίνηση εξαιρετικά σημαντική για την επιστροφή της χώρας στις αγορές με βιώσιμους όρους. Η εξειδίκευση του νέου πλαισίου θα επιτρέψει στις τράπεζες να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην υλοποίηση των σχεδίων τους για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ (23:20): Συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015, επήλθε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών Τραπεζών που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ