Σύγκλιση κυβέρνησης - τραπεζών για την α' κατοικία
Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στην σύσκεψη κυβέρνησης – τραπεζών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα με την κυβέρνηση να έχει εις βάθος κατανόηση των τεχνικών πτυχών του ζητήματος και με διάθεση συνεργασίας.
Η συνάντηση έγινε υπο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και από πλευράς κυβέρνησης μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος. Από πλευράς τραπεζών συμμετείχαν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς καθώς και της Attica Bank.
Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι υπήρξε μεγάλη σύγκλιση των δυο πλευρών, για την εύρεση κοινής λύσης, με στόχο ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας να ψηφιστεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν και νέες διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και των τραπεζών με στόχο την εξειδίκευση των τεχνικών παραμέτρων της συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πλαίσιο θα στοχεύει στην ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας ωστόσο θα περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην μπορεί να γίνει κατάχρησή του από στρατηγικούς κακοπληρωτές δημιουργώντας πρόσθετους κινδύνους για τις τράπεζες και την κεφαλαιακή τους βάση. Όπως εκτιμάται υπήρξε σύγκλιση τόσο σε ότι αφορά τα όρια προστασίας, αλλά και τα κριτήρια βάση των οποίων θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο προστασίας. Παράλληλα το νέο πλαίσιο θα επιτρέπει την εξέταση και στεγαστικών δανείων που έχουν συνδεθεί με επιχειρηματική δράση, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις. Πηγές με γνώση των συζητήσεων επισημαίνουν στο economistas.gr ότι το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει πολλά θετικά σημεία και τα οποία αντιμετωπίζουν με συνολικότερο τρόπο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας.
Υπογραμμίζεται ότι το τραπεζικό ζήτημα αποτελεί κομβικό σημείο στην αξιολόγηση των θεσμών η οποία είναι υπό εξέλιξη. Μια αρνητική αξιολόγηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια των 750 εκατ. ευρώ που πρόκειται να λάβει η Ελλάδα από επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, ενώ θα τερμάτιζε την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές. Αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγηση των θεσμών τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου, κίνηση μείζονος σημασίας για την επιστροφή της χώρας στις αγορές με βιώσιμους όρους.