UBS: Πώς θα δουλέψει η μεγάλη bad bank
Μεγάλα οφέλη από το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για «ξεφόρτωμα» προβληματικών δανείων σε bad bank θα έχουν οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπως εκτιμά η UBS, ενώ η Eurobank ακολουθεί δική της πορεία για τη γρήγορη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, μέσω της συγχώνευσης με την Grivalia.
Στην ογκώδη ανάλυση (109 σελίδων), με την οποία ο ελβετικός οίκος επαναλαμβάνει την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, το σχέδιο της ΤτΕ έχει σαφές προβάδισμα, έναντι του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναλυτές της UBS περιλαμβάνουν την υλοποίηση του σχεδίου της ΤτΕ στις βασικές παραμέτρους του μοντέλου προβλέψεων για την εξέλιξη των προβληματικών ανοιγμάτων, ενώ δεν κάνουν το ίδιο για το σχέδιο του ΤΧΣ. Εκτιμούν, πάντως, ότι και τα δύο σχέδια θα μπορούσαν να τεθούν σε παράλληλη εφαρμογή.
Η βασική υπόθεση της UBS είναι ότι το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία μιας μεγάλης bad bank, στην οποία θα περάσουν προβληματικά δάνεια των τραπεζών μαζί με αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC), θα μορφοποιηθεί σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες και τις εποπτικές αρχές (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ/SSM και Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν/DG Comp) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ θα χρειασθεί άλλους εννέα μήνες για την πλήρη λειτουργία της κακής τράπεζας.
Με αυτή τη βασική υπόθεση, η UBS εκτιμά ότι το 2020 θα γίνει το μεγάλο... ξεφόρτωμα προβληματικών δανείων από τις τράπεζες στην bad bank. Αυτή η διαδικασία, όπως εκτιμά ο ελβετικός οίκος, θα βοηθήσει πολύ τις τράπεζες να επιτύχουν το νέο στόχο που θα τεθεί από τον SSM για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, η εποπτική αρχή θα ζητήσει από τις τράπεζες να μειώσουν ως το τέλος του 2022 σε ποσοστό μικρότερο του 10% των χαρτοφυλακίων τους τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ο οίκος υπολογίζει ότι οι τρεις τράπεζες που θα επωφεληθούν από την ίδρυση της bad bank θα «ξεφορτωθούν» προβληματικά ανοίγματα συνολικού ύψους 20,5 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα,
- Η Alpha Bank έχει την πρόθεση να μεταφέρει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 7,5 δισ. ευρώ, μαζί με αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) ύψους 1,8 δισ. ευρώ, οι οποίες θα καλύψουν το μέρος των προβληματικών ανοιγμάτων για το οποίο δεν έχουν σχηματισθεί προβλέψεις. Έτσι, η τράπεζα θα εξακολουθήσει να καλύπτει, μετά τις κινήσεις αυτές, το ελάχιστο όριο βασικής κεφαλαικής επάρκειας του 11%.
- Αντίστοιχα, για την Εθνική η UBS εκτιμά ότι θα μεταφέρει NPE’s 6 δισ. ευρώ, μαζί με DTC 700 εκατ. ευρώ και αυτό θα είναι αρκετό για να επιτύχει το στόχο για τη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων και της ελάχιστης κεφαλαιακής επάρκειας του 11%.
- Για την Πειραιώς, η UBS περιμένει ότι θα πρέπει να μεταφέρει προβληματικά ανοίγματα 7 δισ. ευρώ για να πιάσει τους αναθεωρημένους στόχους που θα τεθούν από τον SSM.
- Η Eurobank ανήκει σε ειδική κατηγορία, καθώς η UBS εκτιμά ότι θα μπορέσει να μειώσει κάτω από 10% τα προβληματικά της ανοίγματα ως το τέλος του 2022 χωρίς να συμμετάσχει στο σχέδιο της ΤτΕ για bad bank. Μάλιστα, η Eurobank εκτιμάται ότι θα μειώσει περίπου στο 7% το ποσοστό των προβληματικών ανοιγμάτων από το 2021, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από το στόχο που θα θέσει ο SSM.
Όπως φαίνεται στο γράφημα από την έκθεση της UBS, όπου παρουσιάζονται, αριστερά, οι εκτιμήσεις για τα ποσοστά των NPΕ χωρίς την εφαρμογή του σχεδίου της ΤτΕ και, δεξιά, οι εκτιμήσεις αφού ληφθεί υπόψη η επίδραση της εφαρμογής του σχεδίου, ο οίκος εκτιμά ότι η δημιουργία της bad bank θα ενισχύσει θεαματικά, από το 2020, την προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.
Ο περιορισμός των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, μέσω της εκχώρησης τμήματος αυτών στην bad bank, θα ενισχύσει την ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων. Η UBS αναγνωρίζει, πάντως, ότι ίσως να χρειασθεί να ενισχύσουν η Alpha και η Πειραιώς τα κεφάλαιά τους με νέες εκδόσεις τίτλων tier 1 ή/και Tier 2. Για την Alpha υπολογίζεται ότι θα χρειασθεί να εκδώσει τίτλους T2 ύψους 170 εκατ. ευρώ και για την Πειραιώς 300 εκατ. ευρώ, αφού θα έχει προηγηθεί η ήδη σχεδιαζόμενη έκδοση τίτλων ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με το σχέδιο του ΤΧΣ για τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων με κρατικές εγγυήσεις, η UBS επισημαίνει ότι αυτό το σχέδιο μπορεί να επιτρέψει την τιτλοποίηση δανείων ύψους 10-15 δισ. ευρώ, αλλά οι εγγυήσεις που θα προσφέρει το Δημόσιο στους επενδυτές δεν θα είναι «δωρεάν γεύμα», αλλά θα προσφερθούν με αντάλλαγμα προμήθειες, ώστε να μη θεωρηθεί από την Κομισιόν ότι πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση. Η UBS δεν ενσωματώνει στους υπολογισμούς της πιθανά οφέλη από αυτό το σχήμα, επισημαίνει όμως ότι θα είναι και αυτό θετικό, εάν τελικά εφαρμοσθεί.