Η πληροφορική «ανάχωμα» στο brain drain
Η ατομική επένδυση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σχετικών με τον προγραμματισμό υπολογιστών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS) και πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της PeopleCert, Βύρων Νικολαΐδης.
Αναφερόμενος στη «Συμμαχία για την ψηφιακή Απασχολησιμότητα», που σχεδιάστηκε για να καλύψει το χάσμα μεταξύ των ψηφιακών θέσεων εργασίας και των υπαρχόντων προγραμματιστών, υπογραμμίζει πως περισσότεροι από 400 άνεργοι πτυχιούχοι με διαφορετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο -από μαθηματικούς και φυσικούς μέχρι θεολόγους και νοσηλευτές- επανειδικεύτηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Coding Bootcamp σε δεξιότητες πληροφορικής που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση. Αφετηρία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αποτέλεσε η έρευνα βιωσιμότητας που πραγματοποίησαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το ALBA και την HePIS και η οποία έδειξε ότι το όραμα της της Συμμαχίας για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα για τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας στην πληροφορική είναι εφικτό
«Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, στην Ελλάδα, μόλις το 22% του πληθυσμού διέθετε πάνω από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες το 2017 σε σχέση με την Ευρώπη, όπου το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 31%» σημειώνει ο κ. Νικολαϊδης, προσθέτοντας πως σε παγκόσμια κλίμακα «υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο κενό σε επαγγελματίες με υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν θέσεις σε κλάδους, όπως software developer, digital marketing, big data, business analysis, project management και cyber security. Τα ζητήματα στην Ελλάδα είναι αντίστοιχα ή και μεγαλύτερα, καθώς, λόγω του brain drain, οι εταιρείες πλέον ψάχνουν άτομα στο εξωτερικό, με σκοπό να τα επαναπατρίσουν».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του brain drain και της φυγής ανθρώπινου δυναμικού προς το εξωτερικό, ο κ. Νικολαΐδης υποστηρίζει πως η πληροφορική μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την ανάσχεση της φυγής. «Πολλά νέα παιδιά βρίσκουν επαγγελματικό αδιέξοδο στην Ελλάδα και σου λένε, 'γιατί να μην πάω στο εξωτερικό για κάτι καλύτερο;'. Ε, λοιπόν, εμείς τους πείθουμε να μείνουν εδώ, να δουν την προοπτική που έχει η χώρα, να παλέψουν, να μάθουν προγραμματισμό και να μπουν σε ένα από τα καλύτερα αμειβόμενα επαγγέλματα με γρήγορη εξέλιξη», σχολίαζει ο επικεφαλής της PeopleCert. Παραθέτει μάλιστα την εμπειρία του από το Coding Bootcamp όπου ένας απόφοιτος με μηδενική προηγούμενη εμπειρία στον προγραμματισμό «προσλήφθηκε σε εταιρεία και, μέσα σε δύο χρόνια, έχει φτάσει σε εξαιρετικό επίπεδο μισθολογικά. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μονοπάτι για σοβαρή επαγγελματική αποκατάσταση, μέσω του προγραμματισμού».
«Ο μόνος τρόπος να 'χτυπηθεί' η ανεργία στη 'ρίζα' της είναι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να επανειδικευθεί σε ένα νέο αντικείμενο και να απορροφηθεί σε αυτό. Το έδαφος είναι πρόσφορο στην Ελλάδα για επανειδίκευση» υπογραμμίζει.
Σε ένα εργασιακό τοπίο που τα ποσοστά της ανεργίας είναι υψηλά, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η ατομική επένδυση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων προγραμματισμού. Το μεγάλο στοίχημα για έναν εργαζόμενο σήμερα είναι να είναι απασχολήσιμος. Να έχει, δηλαδή, την ικανότητα όχι μόνο να βρει, αλλά και να διατηρήσει μία θέση εργασίας σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Να έχει, δηλαδή, τα κατάλληλα προσόντα σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς. Συνεχώς, πρέπει να βελτιώνει την απασχολησιμότητά του» τονίζει ο κ. Νικολαΐδης και προσθέτει πως «έχουμε τρομερά παραδείγματα νέων που από νοσηλευτές, βιολόγοι, νομικοί, τοπογράφοι, ακόμη και ιερείς, κάνουν 'στροφή' στον προγραμματισμό και το ακολουθούν σαν επάγγελμα».