Με δύο σχέδια για τις τράπεζες το «παζάρι» με την Κομισιόν!
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες για τη διαχείριση του τεράστιου όγκου των «κόκκινων» δανείων και όπως αποκαλύπτει το economistas, στο τραπέζι δεν βρίσκεται μόνο ένα σχέδιο, αλλά δύο.
Το πρώτο σχέδιο, που έχει προτείνει το ΤΧΣ, βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο, δηλαδή σε ένα Asset Protection Scheme. Η βασική του στόχευση είναι η παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου μόνο σε ομόλογα υψηλής εξασφάλισης (senior bonds), που θα εκδώσει Εταιρία Ειδικού Σκοπού (SPV), στην οποία οι τράπεζες θα εισφέρουν «προβληματικά» δάνεια. Αντιθέτως, τα minor bonds και τα ενδιάμεσα ομολόγα που θα μπορεί να εκδώσει η Εταιρία δεν θα τελούν υπό κρατική «ομπρέλα» . Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι αυτές οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου δεν θα ξεπεράσουν τα 5-6 δις ευρώ και για το ποσό αυτό θα «δεσμευθούν» κεφάλαια από το ταμειακό «μαξιλάρι».
Το δεύτερο σχέδιο, που έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδας, βασίζεται στον Αναβαλλόμενο Φόρο. Το πλεονέκτημα του, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι ότι απαιτεί λιγότερη κρατική βοήθεια, η οποία ως γνωστό λειτουργεί ως «κόκκινο» πανί για τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Οι πληροφορίες του economistas αναφέρουν ότι και τα δύο σχέδια συζητιούνται ή μάλλον συνδιαμορφώνονται με Ευρωπαίους τεχνοκράτες, έτσι ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες έγκρισης. Ειδικά όσον αφορά στο σχέδιο APS, οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει το πετυχημένο προηγούμενο της Ιταλίας, ωστόσο ουδείς μπορεί να προδιαγράψει τη θετική κατάληξη και του ελληνικού σχεδίου, καθώς «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
Τρία είναι τα στοιχεία που ζήτησε η Κομισιόν από τους Ιταλούς και όπως φαίνεται αποτελούν και για την ελληνική κυβέρνηση:
1. Περιορισμός του ρίσκου του Δημοσίου, με την παροχή κρατικών εγγυήσεων μόνο σε senior ομόλογα, δηλαδή σε ομόλογα χαμηλής “επικινδυνότητας”
2. Ο επιμερισμός του ρίσκου και η διαδικασία των τιτλοποιήσεων θα δοκιμαστεί από την αγορά πριν από την αποδοχή οποιουδήποτε ρίσκου από το Δημόσιο
3. Θα δοθεί ετήσια αποζημίωση (annual fee) στο Δημόσιο για την ανάληψη του ρίσκου, που θα υπολογιστεί σε όρους αγοράς
Πέντε τράπεζες της γειτονικής χώρας μπόρεσαν να “καθαρίσουν” από προβληματικά δάνεια 33 δισ ευρώ, αξιοποιώντας το συγκεκριμένο “εργαλείο”. Για την Ελλάδα εκτιμάται ότι με τη συνδρομή των δύο σχεδίων το ποσοστό των προβληματικών δανείων ως το 2021 μπορεί να πέσει ακόμα και στο 4-5%!
Σημειωτέον ότι αν η Κομισιόν ανάψει πράσινο φως και στα δύο σχέδια, τότε ο υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να «ζυγίσει» τις δύο επιλογές και να αποφασίσει ποιο από τα δύο θα εφαρμοστεί. Και τι θα συμβεί αν απορριφθούν και τα δύο; Οι ίδιες τραπεζικές πηγές δεν θέλησαν να σχολιάσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο…