ΣΥΡΙΖΑ: Στη ΝΔ δεν ήθελαν αύξηση του κατώτατου μισθού

NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Στη ΝΔ δεν ήθελαν αύξηση του κατώτατου μισθού
Φωτογραφία: InTime News

«Προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία να τα λένε οι άνθρωποι οι οποίοι εισήγαγαν και νομοθέτησαν τον υποκατώτατο μισθό και μείωσαν το κατώτατο, δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» απαντώντας στην κριτική της ΝΔ ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού βεβαίως καθυστέρησε γιατί η κυβέρνηση διέλυσε την οικονομία με την υπερφορολόγηση και την ανεύθυνη πολιτική της.

«Η ΝΔ δεν ήθελε από την πρώτη στιγμή καμία απολύτως αύξηση του κατώτατου μισθού. Θυμάμαι ότι σε συνάντηση που είχε τον Ιούνιο του 2017 ο κ. Μητσοτάκης με αντιπροσωπεία επισφαλώς εργαζομένων είχε δηλώσει επί λέξει ότι δεν είναι προτεραιότητά του η αύξηση του κατώτατου μισθού και ότι δεν δεσμεύεται για κάτι τέτοιο και το ίδιο ακριβώς είχε πει πριν από κάποιες μέρες και για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής», επισήμανε η κ. Βάκη.

«Μετά από εννέα χρόνια μειώσεων αυτό που γίνεται με την παράλληλη κατάργηση και του υποκατώτατου μισθού είναι μια ανάσα ζωής και αξιοπρέπειας», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι για τη μείωση του κατώτατου μισθού «η αιτιολόγηση τότε ήταν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της απασχόλησης και όπως αποδείχθηκε μετά από την πραγματικότητα με τη βύθιση μισθών, όχι μόνο δεν αυξήθηκε η ανταγωνιστικότητα, αλλά καταβαραθρώθηκε η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και δημιούργησε ένα σπιράλ αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης, εκτοξεύτηκε η ανεργία στο 28%, έβαλαν λουκέτο πάνω από 200.000 επιχειρήσεις, επομένως η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι μόνο ένα μέτρο που αποκαθιστά αδικίες, αλλά είναι και ένα μέτρο που πραγματικά είναι αναπτυξιακό και θα τονώσει και την αγορά».

Σχετικά με τις ενστάσεις επιχειρηματικών φορέων ότι δεν συνοδεύτηκε η αύξηση του κατώτατου από πακέτο ελάφρυνσης -ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο μισθολογικό κόστος, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε: «Πριν από την αύξηση του κατώτατου μισθού νομοθετήσαμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών -μέχρι και 33%- στις επιχειρήσεις και προωθήθηκαν μία σειρά από μέτρα μείωσης βασικού φορολογικού συντελεστή. Προφανώς χρειάζονται και άλλα μέτρα μείωσης των φορολογικών βαρών».

Αναφερόμενη στην ομολογιακή έκδοση, με την οποία το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, με απόδοση 3,6% η κ. Βάκη επισήμανε: «Η χώρα μπορεί πλέον να βγαίνει στις αγορές και σιγά σιγά επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον οι δημοσιονομικοί δείκτες μας επιτρέπουν κάτι τέτοιο, όπως επίσης και η αξιοπιστία μας», παρατηρώντας ότι το αντίστοιχο επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου της εξόδου στις αγορές από την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν στο 4,95%, «άρα αυτό που επιτυγχάνεται τώρα είναι η ανακύκλωση του συγκεκριμένου με επιτόκιο αισθητά μειωμένο».

«Πολιτικά μιλώντας πρέπει να ειπωθεί ότι αυτό το επιτόκιο δεν θα μπορούσαν να το φανταστούν ούτε οι νεοφιλελεύθεροι μάγοι του success story της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».«Υπάρχει και μία ποιοτική αλλαγή σε σχέση με αυτό το ομόλογο. Οι επενδυτές που κατέθεσαν προσφορές οι οποίες υπερκάλυψαν τη ζήτηση κατά σχεδόν τέσσερις φορές, δεν ήταν τα συνήθη κερδοσκοπικά κεφάλαια, αλλά στρατηγικοί διαχειριστές κεφαλαίου με μεσοπρόθεσμους επενδυτικούς στόχους», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις συνέπειες στην οικονομία, αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων η κ. Βάκη σημείωσε: «Σίγουρα θα είναι πολύ ψηλό το κόστος, αλλά από εκεί και πέρα σταδιακά η κυβέρνηση προσπαθεί να εισάγει μία σειρά θετικών μέτρων [...] Ο στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει εργασιακά δικαιώματα και να νομοθετεί με βάση μια κοινωνική πλειοψηφία που υπέστη όλα τα βάρη της κρίσης».

Κληθείσα, να τοποθετηθεί στη συζήτηση για τον κανονισμό της Βουλής σε σχέση με τη σύνθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων η κ. Βάκη ανέφερε: «Προφανώς και είναι προς το συμφέρον του κοινοβουλευτισμού να υπάρχει ένα modus operandi που θα επιτρέπει όντως τα κόμματα που κατέκτησαν με ψήφο την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση να συνεχίσουν να την έχουν και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί και μια πολιτική κουλτούρα ανοχής στην προσωπική άποψη των βουλευτών σε σημαντικά πολιτικά θέματα. Θα είναι και η απάντηση στο θέμα της πολιτικής σταθερότητας με την εφαρμογή του αντιπροσωπευτικού συστήματος απλής αναλογικής, που θα έχουμε από τις μεθεπόμενες εκλογές».

«Από τη μια», συνέχισε, «έχουμε μία κοινοβουλευτική σαπουνόπερα τον τελευταίο καιρό με πρωταγωνιστές τη ΝΔ, τον Πάνο Καμμένο και εν συνεχεία είχαμε την κοινοβουλευτική επιθεώρηση της γκαζόζας και τους λεονταρισμούς του κ. Καμμένου, οι οποίοι εγγράφονται προφανώς και σε μία προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης των ΑΝΕΛ, η οποία όμως δεν θα πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες αισθητικού γκροτέσκου στην πολιτική ζωή του τόπου».

Σχετικά με την λειτουργία της Ολομέλειας διευκρίνισε: «Υπήρχε μία κοινοβουλευτική συνήθεια, ήταν ένα έθος, σε επίπεδο λειτουργίας της Ολομέλειας να εκφράζεται το σύνολο ενός κόμματος από τον εκάστοτε εισηγητή του σε κάθε νομοσχέδιο. Αυτό ήταν το κοινοβουλευτικό ήθος αλλά όχι το γράμμα του κανονισμού της Βουλής, ο οποίος στο άρθρο 70 είναι απολύτως σαφής και λέει ότι η ψήφος του βουλευτή είναι προσωπική. Το προηγούμενο κοινοβουλευτικό ήθος της ψήφου διά της δεδηλωμένης, όπως δημοσιογραφικά ονομάστηκε η διαδικασία της έκφρασης ψήφου διά των εισηγητών, δεν μπορεί να συνεχίσει σήμερα να λειτουργεί, γιατί υπάρχει ένα σώμα 16 ανεξάρτητων βουλευτών οι οποίοι δεν λειτουργούν ενιαία και θα πρέπει σε κάθε ψηφοφορία να διευκρινίζουν τις θέσεις τους. Η λύση είναι η διεξαγωγή ονομαστικών ψηφοφοριών, όπου τίθεται θέμα αμφισβήτησης της ύπαρξης πλειοψηφίας -σε νομοσχέδια ή άρθρα. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα δεδηλωμένης, γιατί η δεδηλωμένη κερδίζεται όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής: Μόνο κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και διατηρείται μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης ή αίρεται διά της πρότασης δυσπιστίας».

Η κ. Βάκη καταδίκασε τον προπηλακισμό του δημάρχου Κέρκυρας κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: «Δεν είναι θέμα να υπερασπιστεί κανείς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, εδώ υπερασπιζόμαστε έναν θεσμό, διότι όταν ένας δήμαρχος, μια δημοκρατικά εκλεγμένη αρχή, οι αιρετοί μας αντιπρόσωποι πρέπει να αποχωρούν από το δημοτικό συμβούλιο με αστυνομική συνοδεία, να καθυβρίζονται, να προπηλακίζονται, έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, έχει ανοίξει ο δρόμος στην ακροδεξιά», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ