Σήμερα στο υπουργικό τα «αποκαλυπτήρια» για τον νέο κατώτατο μισθό -Ποιοι επηρεάζονται από την αύξηση
Από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και του ημερομισθίου, με στόχο την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και τη βελτίωση της αγοραστικής τους δύναμης.
Την αύξηση αυτή θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και θα την ανακοινώσει στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, 26 Μαρτίου. Αμέσως μετά να συναρμόδια υπουργεία αναμένεται να προχωρήσουν σε περεταίρω εξειδίκευση για το τι ισχύει τελικά με το νέο κατώτατο μισθό.
Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει για την φορολογία σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού -Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις [παραδείγματα]
Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, με το ποσό να έχει διαμορφωθεί πλέον στα 830 ευρώ, από 650 ευρώ, καταγράφοντας συνολική αύξηση της τάξης του 27,7%. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ έως το 2027.
Πού «κλειδώνει» ο νέος κατώτατος μισθός
Με τη νέα αύξηση που θα ανακοινωθεί ο κατώτατος μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 880 ευρώ. Την εισήγηση για τη νέα αύξηση θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.
Ποιους επηρεάζει η νέα αύξηση κατώτατου μισθού
Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει περισσότερους από 575 χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, συμπαρασύρει για πρώτη φορά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς από την 1η Απριλίου ο εισαγωγικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων θα ευθυγραμμιστεί με αυτόν του ιδιωτικού τομέα, ενώ οδηγεί σε αύξηση των επιδομάτων γάμου, ανεργίας, μητρότητας κ.ά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, αύξηση έχει παρουσιάσει η πλήρης απασχόληση, ενώ ο μέσος μισθός φτάνει πλέον τα 1.342 ευρώ, που οδηγεί στην εκτίμηση ότι μπορεί να ξεπεραστεί ο στόχος των 1.500 ευρώ για το 2027.
Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα συμπαρασύρει η αύξησή του
Τα επιδόματα που επηρεάζονται είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό και υπολογίζονται ως ποσοστό επί αυτού. Για παράδειγμα, σε περίπτωση αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 5%, το τακτικό επίδομα ανεργίας θα ανέλθει από τα 510 ευρώ που είναι σήμερα, στα 535 ευρώ.
Συνολικά, τα επιδόματα που πρόκειται να αναπροσαρμοστούν λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού είναι τα εξής:
- Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός
- Επίδομα γονικής αδείας: Kατώτατος μισθός
- Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα
- Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
- Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα
- Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
- Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί
- Εποχικό οικοδόμων: Το 70% των 37 κατώτατων ημερομισθίων
- Εποχικό σμυριδεργατών: Το 70% των 50 κατώτατων ημερομισθίων
- Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: Το 70% των 25 κατώτατων ημερομισθίων
- Άλλα εποχικά (δασεργατών - ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών - κεραμοποιών - πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης): Το 70% των 35 κατώτατων ημερομισθίων
- Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
- Επίδομα εργασίας: Το 50% του επιδόματος ανεργίας
- Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑ.Σ.: Το 75% του κατώτατου ημερομισθίου
- Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): Το 80% του κατώτατου μισθού
- Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
- Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
- Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50%-90% του κατώτατου μισθού
- Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατώτατα ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατώτατα ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς