Προειδοποίηση Δραγασάκη για τα «κόκκινα» δάνεια

NEWSROOM
Γιάννης Δραγασάκης
Φωτό: Eurokinissi

Την ελπίδα για την ημερομηνία που θα είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνοντας πως θα είναι στις αρχές Μαρτίου, αν όχι εντός Φεβρουαρίου. Μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής που συζητούν την κύρωση της ΠΝΠ για την παράταση του νόμου Κατσέλη και του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά με hot-spots, αναφέρθηκε στην έξοδο στις αγορές και στο 5ετές ομόλογο διερωτώμενος «χρεοκοπήσαμε, το ξεχνάμε αυτό κι απαιτούμε να έχουμε το ίδιο επιτόκιο με τη Πορτογαλία;».

Συγκεκριμένα, για τα κόκκινα δάνεια, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας: «Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Δεν υπάρχει κάποιο manual αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας» για να συμπληρώσει: «Αν δεν το προσέξουμε μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να βάλουν νέα κεφάλαια που ενδεχομένως θα κληθεί να τα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος».

Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη δεν αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ωστόσο υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσής τους, καθώς αποτελεί ένα θέμα που άπτεται της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

Σχετικά με το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου, τόνισε πως είναι καλύτερο από τα επίπεδα του 2007 και του 2008, ενώ σχολίασε ότι ήδη μετά την έκδοση του 5ετούς τα επιτόκια άρχισαν να υποχωρούν. Στη συνέχεια, σχολίασε ότι και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου έχει πέσει κάτω του 4%. Απαντώντας στην εκ νέου κριτική για το τρίτο Μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομίας παρατήρησε ότι «χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε ρυθμιστεί το χρέος, άρα δεν θα βγαίναμε στις αγορές».

Όσον αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, ο Γιάννης Δραγασάκης κάλεσε σε αποφυγή της δραματοποίησης σημειώνοντας ότι είναι ένα από τα εργαλεία ενίσχυσης της μίας μη αναπτυγμένης περιοχή. Στη συνέχεια, σχολίασε ότι «και να μη μπορέσουμε να το κρατήσουμε», θα πρέπει να βρεθούν εκείνα τα εργαλεία που θα ενισχύσουν αυτές τις περιοχές, όπως, για παράδειγμα μία πολιτική στήριξης των επιχειρήσεων στις μη αναπτυγμένες περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ