Ψήφος εμπιστοσύνης εν μέσω καταιγίδας
Έχεις καλύψει σχεδόν το σύνολο του φετινού δανειακού προγράμματος πριν καλά- καλά συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους, έχεις στο ταμείο περί τα 40 δισ ευρώ, έχεις κοσμοσυρροή σε κάθε έκδοση, έχεις την άνεση να παρακολουθείς τον «πυρετό» στις αγορές χωρίς να «ιδρώνεις».
Οι δύο επανεκδόσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας σε μια ατμόσφαιρα που μυρίζει.. μπαρούτι, επιβεβαίωσαν ότι χώρα έχει την πολυτέλεια να μην κρέμεται από τα χείλη της κάθε Moody’s (σήμερα ο... χρησμός για το αν θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα), αρκεί να μην παρεκκλίνει ούτε πόντο από την πορεία που έχει χαράξει ως τώρα.
Το 30ετές «έφερε» 1 δισ ευρώ με απόδοση 4,408% και το 15ετές «έδωσε» άλλα 2 δισ ευρώ με απόδοση 4,057%. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, η «πελατεία» που στριμώχθηκε για να μπει στις επανεκδόσεις.
Ενισχυμένη από τη συνεχιζόμενη επαναξιολόγηση του κινδύνου των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων μετά την επιστροφή της Ελληνικής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα, η συναλλαγή προσέλκυσε ένα συνδυασμένο τελικό βιβλίο παραγγελιών άνω των 56,5 δισ. ευρώ, το
οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο βιβλίο παραγγελιών που έχει καταγραφεί για οποιαδήποτε κοινοπρακτική έκδοση από τη Δημοκρατία!
Τι είναι αυτό που «βλέπουν» οι επενδυτές;
- Το 70% του Χρέους κατέχεται από πιστωτές του επίσημου τομέα, άρα το ρίσκο των αγορών είναι περιορισμένο
- Το Χρέος παρουσιάζει μακροπρόθεσμο προφίλ ωρίμανσης και χαμηλό επιτόκια σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ
- Το 100% του Χρέους, μετά τα swaps, είναι σταθερού επιτοκίου
- H ενεργός διαχείριση του Xρέους έχει επιτρέψει στο χαρτοφυλάκιο χρέους της Ελλάδας να υπερκαλυφθεί προσωρινά έναντι του κινδύνου επιτοκίου, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω περιορισμό του κόστους χρηματοδότησης στο μέλλον.
Όπως επισημαίνει ο ΟΔΔΗΧ, απόδειξη των ισχυρών πιστωτικών μεγεθών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι ότι το κοινό τελικό βιβλίο εντολών συγκέντρωσε πάνω από 430 εντολές, αναδεικνύοντας τη συνεχή ελκυστικότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.
Και μια λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: το μερίδιο των hedge funds περιορίστηκε σε επίπεδα κάτω από 2%, με τη συντριπτική πλειοψηφία του «χαρτιού» να καταλήγει σε θεσμικούς επενδυτές και τράπεζες.