Και οι «ορφανές» κληρονομιές στη μάχη του στεγαστικού
Όταν ψάχνεις τρόπους και κίνητρα για να «ξαναπέσουν» στη «στεγνή» αγορά ακινήτων, όσο το δυνατόν περισσότερα από τα περίπου 700.000 «κενά» ακίνητα, είναι μάλλον οξύμωρο να διατηρείς το ίδιο, απαρχαιωμένο πλαίσιο, που διέπει τις σχολάζουσες κληρονομιές, δηλαδή κληρονομιές άνευ κληρονόμου, οι οποίες καταλήγουν υπό προϋποθέσεις στο Δημόσιο.
Αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 7.000 τέτοιες υποθέσεις, που αφορούν κυρίως σε ακίνητα και η εκκαθάριση τους απαιτεί ως και 4 χρόνια! Με τη διαλειτουργικότητα των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών να επιταχύνεται, η αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου είναι τουλάχιστον αυτονόητη. Κι αυτό ακριβώς δρομολογεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Σε ειδικό νομοσχέδιο που βρίσκεται προ των πυλών, θα προβλεφθούν τα εξής:
1.Μέσω του μητρώου πολιτών το δημόσιο θα διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι συγγενείς που θα μπορούσαν να κληρονομήσουν (όπως συμβαίνει με τη διακοπή σύνταξης). Η γραμματεία δημόσιας περιουσίας θα ενημερώνεται αυτόματα για αποποιήσεις μέσω διαλειτουργικότητας με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
2.Άμεση διαπίστωση της αξίας της περιουσίας από πιστοποιημένους εκτιμητές του σχετικού μητρώου που διατηρεί το ελληνικό δημόσιο (είτε εταιρείες, είτε φυσικά πρόσωπα) πριν τον ορισμό κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς και εκκαθαριστή
3.Επιτάχυνση της διαδικασίας εκκαθάρισης, ανάλογα με την αξία του ενεργητικού. Συγκεκριμένα για αξία περιουσίας:
- μέχρι 20.000 θα αναλαμβάνουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις με συνδρομή εταιρείας
- Από 20.000 έως 1.000.000 ευρώ δικηγόροι, λογιστές και ελεγκτικές εταιρείες που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο
- Πάνω από 1 εκατ. ευρώ ελεγκτικές εταιρείες
4.Αξιοποίηση των ακινήτων που καταλείπονται μετά την εκκαθάριση για τη στεγαστική πολιτική του κράτους.
Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με τις κληρονομιές και το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η γενική γραμματεία δημόσιας περιουσίας είναι η καθυστέρηση ενημέρωσης για αποποιήσεις καθώς και για τους συγγενείς-κληρονόμους.
Μέσω του Μητρώου Πολιτών αναζητεί κάθε φορά τους κληρονόμους μίας περιουσίας αλλά αυτό μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αναζήτηση συγγενών.