ΑΑΔΕ – Επιχείρηση «Πυρετός το Σαββατόβραδο»: Στο μικροσκόπιο οι τζίροι 29 νυχτερινών κέντρων διασκέδασης

NEWSROOM
 ΑΑΔΕ – Επιχείρηση «Πυρετός το Σαββατόβραδο»: Στο μικροσκόπιο οι τζίροι 29 νυχτερινών κέντρων διασκέδασης
Shutterstock

Ουδέν κρυπτόν από τον ήλιον, πόσο μάλλον από την εφορία, ειδικά τώρα που τα ηλεκτρονικά εργαλεία ελέγχου σφίγγουν τον κλοιό. Και κάπως έτσι, δεκάδες νυχτερινά κέντρα πιάστηκαν στη φάκα, μετά από συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ.

Η φοροδιαφυγή της νύχτας δεν είναι νέο φαινόμενο. Κάθε άλλο. Απλώς τα εργαλεία και οι τεχνικές διασταυρώσεων που έχουν, πλέον,  στη διάθεσή τους οι ελεγκτικές υπηρεσίες, καθιστούν πιο εύκολο τον εντοπισμό των "άτακτων". 

Πιάστηκαν στη φάκα

Προφανώς κάποιοι επιχειρηματίες του χώρου ποντάρουν στο ότι θα καταφέρουν να ξεγλιστρήσουν από την τσιμπίδα, όπως συνέβαινε ουκ ολίγες φορές στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Όχι όμως αυτήν τη φορά.  

Το δόκανο στήθηκε το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, καταγράφοντας τις εισπράξεις που δήλωναν από μόνα τους τα 29 κέντρα διασκέδασης με τους μεγαλύτερους τζίρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως αυτά καταγράφονται ηλεκτρονικά σε πραγματικό χρόνο μέσω του συστήματος διαβίβασης αποδείξεων e-send, πριν την επίσκεψη ελεγκτών.  

Κάθε επόμενο Σάββατο, ειδικοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ παρευρίσκονταν στα ίδια καταστήματα για να επιβεβαιώσουν τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Τι προέκυψε; Οι καταγεγραμμένες εισπράξεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που, αρχικά, δεν ξεπερνούσαν συνολικά τις 821.000 ευρώ, εκτοξεύθηκαν από τη στιγμή που «έπεσε σύρμα» ότι ξεκίνησαν οι νέου τύπου έλεγχοι. Και κάθε επόμενο Σαββάτο οι εισπράξεις δεν έπεφταν ποτέ κάτω από 1 εκατομμύριο ευρώ, φτάνοντας στα 1,1 ή και στα 1,2 εκατομμύρια στα επόμενα. 

Οι διασταυρώσεις 

Το βάρος του ελέγχου έπεσε κυρίως σε μαγαζιά όπου παρατηρήθηκε υπερβολική απόκλιση «πριν και μετά» την έναρξη της επιχείρησης «Πυρετός». Όπως, για παράδειγμα:

-σε ένα κέντρο διασκέδασης με απόκλιση στις δηλωθείσες εισπράξεις 272% (σχεδόν τριπλάσιες) εν συγκρίσει με εκείνες της 11ης Ιανουαρίου.

  • σε άλλο κέντρο με απόκλιση 215%
  • σε τρίτο κέντρο με απόκλιση 138%.

Τα  έξι από τα μεγαλύτερα κέντρα από την έναρξη της δράσης εμφανίζουν αύξηση τζίρου μεγαλύτερου του 50%.

Συγκεκριμένα, οι τζίροι που εμφάνισαν τα προς έλεγχο κέντρα ήταν:

  • Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 (καταγραφή πριν τον έλεγχο): 821.557 ευρώ
  • Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 (παρουσία ελέγχου): 1.172.747ευρώ
  • Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 (παρουσία ελέγχου): 1.248.431 ευρώ ευρώ
  • Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025 (με περαιτέρω έλεγχο): 1.059.734 ευρώ
  • Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025 (με περαιτέρω έλεγχο): 1.187.558 ευρώ
  • Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 (με περαιτέρω έλεγχο): 1.109.500 ευρώ.

Η ίδια ελεγκτική διαδικασία θα προχωρήσει και σε επιχειρήσεις με μικρότερους τζίρους. 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, οι νέες διαδικασίες ελέγχου αποτελούν μέρος της στρατηγικής της ΑΑΔΕ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον κλάδο της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Με την ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων, οι φορολογικές αρχές στοχεύουν στην αυστηρότερη παρακολούθηση των οικονομικών δραστηριοτήτων και στη διασφάλιση της διαφάνειας στις συναλλαγές των επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ