Φέρνουν ζεστό χρήμα και παίρνουν άδεια διαμονής

Economista
ECONOMISTA
Φέρνουν ζεστό χρήμα και παίρνουν άδεια διαμονής
Φώτο: Shutterstock

Αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον πολιτών από χώρες εκτός Ε.Ε., όχι μόνο για την αγορά ακινήτων, μέσω του σχετικού προγράμματος Golden Visa, αλλά και μέσω ενός εναλλακτικού τρόπου, αυτού της απευθείας κατάθεσης μετρητών.

Σύμφωνα με πηγές που δραστηριοποιούνται στην σχετική αγορά, το τελευταίο διάστημα έχει ενισχυθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον πολιτών για την λήψη άδειας διαμονής, μέσω της κατάθεσης χρημάτων σε ελληνικές τράπεζες.

Το ποσό που απαιτείται βάσει του σχετικού νομοθετικού πλαισίου είναι 20.000 ετησίως για τα πρώτα δύο χρόνια (δηλαδή συνολικά 40.000 ευρώ), ενώ παρέχεται και η δυνατότητα ανανέωσης της άδειας για άλλα τρία χρόνια, κάτι που μεταφράζεται σε άλλα 60.000 ευρώ συνολικά, ήτοι 100.000 ευρώ για περίοδο πέντε ετών.

Δεδομένου λοιπόν ότι το κόστος είναι χαμηλότερο από το όριο των 250.000 ευρώ που είναι το ελάχιστο ζητούμενο για την λήψη άδειας διαμονής μέσω της αγοράς ακινήτων, αρκετοί επιλέγουν πλέον να κάνουν χρήση και αυτής της επιλογής.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω άδεια διαμονής λήγει μετά την πενταετία και δεν μπορεί να ανανεωθεί. Όσοι επιλέγουν να λαμβάνουν άδειες μέσω τραπεζικής κατάθεσης, δεν δεσμεύουν τα χρήματά τους σε ένα ακίνητο, έχοντας σαφώς μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων.

Στον αντίποδα, οι άδειες που χορηγούνται μέσω της αγοράς ακινήτων ισχύουν για όσο διάστημα, ο κάτοχος διατηρεί το ακίνητο υπό την ιδιοκτησία του, χωρίς να χρειάζονται ανανέωση, ενώ παράλληλα μπορούν να αποκομίζουν και κάποια έσοδα, μέσω της εκμίσθωσης των ακινήτων αυτών, είτε σε Έλληνες, είτε σε ξένους ενοικιαστές, μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων.

«Μέχρι σήμερα, βλέπουμε ενδιαφέρον για τέτοιες άδειες από πολίτες χωρών όπως το Ιράν, ή το Ιράκ και γενικότερα από την Μέση Ανατολή, κυρίως περιοχές αυτής, όπου υπάρχει υψηλό επίπεδο αστάθειας», αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Ρισβάς, του δικηγορικού γραφείου Ρισβάς & Συνεργάτες, που δραστηριοποιείται στην αγορά των αδειών διαμονής για επενδυτές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση το άρθρο 20 του Ν.4251/2014, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, χορηγείται άδεια διαμονής για δύο έτη, σε υπήκοο τρίτης χώρας, εφόσον έχει λάβει ειδική θεώρηση εισόδου και διαθέτει επαρκείς πόρους, σε επίπεδο σταθερού ετήσιου εισοδήματος για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης, η οποία μπορεί να ανανεώνεται ανά τριετία, εφόσον πληρούνται οι λοιπές, προβλεπόμενες από το νόμο, προϋποθέσεις.

Στην περίπτωση που ο εν λόγω υπήκοος τρίτης χώρας, συνοδεύεται και από μέλη της οικογένειάς του, το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20% για τη σύζυγο και κατά 15% για κάθε τέκνο.

Πάντως, το ενδιαφέρον για την απόκτηση αδειών διαμονής στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το σχετικό πρόγραμμα, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και μάλιστα τα έσοδα που εισρέουν στην χώρα θα μπορούσαν να ήταν ακόμα υψηλότερα, αν είχαν αντιμετωπιστεί ζητήματα γραφειοκρατικά, όπως π.χ. η ταχύτητα της εξυπηρέτησης στις κατά τόπους υπηρεσίες μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά την διάρκεια του 11μήνου του 2018 (Ιαν.-Νοέμβριος), εκδόθηκαν συνολικά 1.127 άδειες, ενώ στο σύνολο του 2017, ο σχετικός αριθμός ανήλθε σε 961.

Ωστόσο, στελέχη της αγοράς ακινήτων, συνιστούν υπομονή έως ότου επισημοποιηθούν τα σχετικά στοιχεία, δεδομένου κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2017 (11μηνο), ο αριθμός που είχε δοθεί αρχικά ήταν 560 άδειες, αρκετά χαμηλότερα δηλαδή από το τελικό νούμερο για το σύνολο του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ