Σε κρίση η αλιευτική βιομηχανία -Μπορούν τα θαλασσινά που καλλιεργούνται σε εργαστήριο να είναι η απάντηση στο πρόβλημα;

NEWSROOM
Σε κρίση η αλιευτική βιομηχανία -Μπορούν τα θαλασσινά που καλλιεργούνται σε εργαστήριο να είναι η απάντηση στο πρόβλημα;
Φωτο: Eurokinissi

Καθώς η υπεραλίευση, η ρύπανση των ωκεανών και η κλιματική αλλαγή απειλούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τα εργαστηριακά ψάρια και θαλασσινά έχουν χαρακτηριστεί από ορισμένους ως πιθανή λύση στις προκλήσεις της αλιευτικής βιομηχανίας.

Μια εταιρεία από την Ασία επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Τι κάνει η Umami Bioworks

Η εταιρεία Umami Bioworks με έδρα τη Σιγκαπούρη αναπτύσσει μια πλατφόρμα για την κατασκευή θαλασσινών προϊόντων με βάση τα κύτταρα.

«Ψάχνουμε για είδη που απειλούνται ή προστατεύονται και έχουν μεγάλη ζήτηση και αναγνώριση ονόματος από τους καταναλωτές, αλλά δεν μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν σε υδατοκαλλιέργειες», δήλωσε ο Mihir Pershad, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Umami, στο CNBC Tech: The Edge.

Η εταιρεία έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε μια χούφτα ειδών, όπως το χέλι, ο κόκκινος τόνος, τα λυθρίνια, ο αστακός και η γαρίδα. 

Αλλά σε αντίθεση με άλλες εταιρείες τροφίμων, ο στόχος της Umami δεν είναι να φτιάξει ένα τελικό προϊόν.

«Στόχος μας είναι πραγματικά να πουλήσουμε παραγωγική ικανότητα, να είμαστε βασικά τεχνολογικός συνεργάτης. Η βασική μας πλατφόρμα συνδυάζει τη βιολογία των βλαστικών κυττάρων, τη μηχανική μάθηση και τον βιομηχανικό αυτοματισμό», δήλωσε ο Pershad.

Η Umami ελπίζει να ξεκινήσει την εμπορευματοποίηση το 2025.

Το 2023, συνεργάστηκε με την ισραηλινή εταιρεία Steakholder Foods για την παραγωγή του πρώτου 3D εκτυπωμένου φιλέτου ψαριού που καλλιεργείται στο εργαστήριο στον κόσμο και επί του παρόντος συνεργάζεται με μια μαλαισιανή εταιρεία βιοτεχνολογίας για να φέρει το πρώτο μεγάλης κλίμακας εργοστάσιο καλλιεργούμενων τροφίμων στη Νοτιοανατολική Ασία.

Εταιρικές σχέσεις όπως αυτές θα είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου υδατοκαλλιέργειας της Ασίας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 92% της παγκόσμιας παραγωγής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ