Το στοίχημα των οφειλών στην εφορία
Το στοίχημα της φοροδιαφυγής, αργά αλλά σταθερά, δείχνει να κερδίζεται και τα πρώτα χειροπιαστά οφέλη άρχισαν να πιάνουν τόπο. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι το “βουνό” των οφειλών στην εφορία, που όχι μόνο χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει, αλλά καθίσταται και ανεπίδεκτο είσπραξης.
Ο στόχος του οικονομικού επιτελείου να καταγράψει ποια χρέη μπορούν να εισπραχθούν, με ποιους τρόπους, ποιοι μένουν στο απυρόβλητο ενώ στην πραγματικότητα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και πώς μπορούν να γίνουν ελκυστικές οι ρυθμίσεις, οι οποίες καλύπτουν μόλις το 4,4% του συνόλου των οφειλών, που υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν, δηλαδή περίπου 3,6 δισ ευρώ.
Το «βουνό»
Η ανάλυση από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, είναι λίαν αποκαλυπτική. Κατ' αρχάς, από το σύνολο των οφειλών ύψους 108,5 δισ ευρώ- που είναι αυξημένες κατά 2,4 δισ ευρώ σε σχέση με πέρσι- το 24,3%, που αντιστοιχεί σε 26,3 δισ. ευρώ, αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
Από το πραγματικό χρέος, τα 49,1 δισ. ευρώ, πηγάζουν από φορολογικές οφειλές, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης, όπως τα πρόστιμα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι 8,7 δισ. ευρώ από τις φορολογικές οφειλές πηγάζουν από αφερέγγυους οφειλέτες και 13,7 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές με λήξη δόσεων πέραν της τελευταίας δεκαετίας, απομένουν 26,6 δισ. ευρώ οφειλών από τις οποίες, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, πηγάζει άνω του 90% των εισπράξεων. Με άλλα λόγια το σύνολο σχεδόν των εισπράξεων προέρχεται από μόλις το 32,4% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου!
Οι «μεγάλοι»
Πάμε τώρα στο... ζουμί της υπόθεσης, κοινώς, ποιοι χρωστάνε και πόσα χρωστάνε. Στο τέλος Οκτωβρίου του 2024 παρατηρείται μείωση κατά 86.699 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.926.439 οφειλέτες.
Ωστόσο, η εν λόγω μείωση προέρχεται από τις χαμηλότερες κατηγορίες οφειλής (μέχρι 500 ευρώ), με τον αριθμό των οφειλετών να μειώνεται κατά 112.459 πρόσωπα, ενώ αντιθέτως, αύξηση του αριθμού των οφειλετών καταγράφεται σε υψηλότερες οφειλές, με την μεγαλύτερη να εντοπίζεται στην κατηγορία μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ (κατά 17.816 πρόσωπα).
Εκεί που γίνεται, όμως... πάρτι είναι στους πραγματικά μεγάλους οφειλέτες, καθώς στην κατηγορία χρεών 100.000- 1.000.000 ευρώ προστέθηκαν άλλοι 2.798 φορολογούμενοι, ενώ στους... top, δηλαδή στους οφειλέτες άνω του 1 εκατ. Ευρώ έκαστος, προστέθηκαν άλλοι 414. Αποτέλεσμα; Εκτόξευση των χρεών στις μεγάλες κατηγορίες οφειλετών.
Όπως σημειώνει το ΓΠΚΒ, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο αυξάνεται στις υψηλότερες κατηγορίες οφειλής, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εντοπίζεται σε οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ (κατά 990 εκατ. ευρώ)!
Εξετάζοντας την κατανομή των οφειλετών και του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου διαπιστώνεται ότι το σύνολο σχεδόν των οφειλών (96,4%) πηγάζει από την κατηγορία άνω των 10.000 ευρώ. Ειδικότερα, στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνεται το 76,5% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Αντιθέτως, το 90,5% των οφειλετών συγκεντρώνεται στις οφειλές έως 10.000 ευρώ με το συνολικό τους ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να αγγίζει το 3,6% των συνολικών οφειλών.
Σημειωτέον, το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών (17,4%) εντοπίζεται στο εύρος 500 με 10.000 ευρώ, ενώ εντός αυτού του εύρους το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 19,4% για ποσά από 2.000 έως 3.000 ευρώ. Με απλά λόγια, αυτοί που χρωστάνε λίγα, μπαίνουν σε ρυθμίσεις και προσπαθούν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την εφορία. Αντιθέτως, οι “μεγάλοι”- είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα- δείχνουν να... σφυρίζουν αδιάφορα.