Το σχέδιο για κατάργηση των συντάξεων της Εθνικής
Σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή κατάργηση των επικουρικών συντάξεων της Εθνικής Τράπεζας υπέβαλε στη διοίκηση Μυλωνά ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, όπως αναφέρουν στο economistas.gr πηγές της τράπεζας.
Δύο είναι τα βασικά στοιχεία του σχεδίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που διευκρινίζουν πάντως ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση της Εθνικής ως τώρα:
- Οι σημερινοί συνταξιούχοι (περισσότεροι από 16.000) θα ασφαλισθούν με νομοθετική ρύθμιση στο Ενιαίο Επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ) και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν για τέσσερα χρόνια, εκτός από την επικουρική σύνταξη του ΕΤΕΑΕΠ, το 50% της συνταξιοδοτικής παροχής που είχαν από το Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ). Μετά την πάροδο της τετραετίας, η παροχή από την Εθνική θα διακοπεί.
- Όσοι από τους εν ενεργεία εργαζομένους έχουν προσληφθεί πριν από το 2005 και θα δικαιούνταν την επικουρική παροχή του ΛΕΠΕΤΕ θα την χάσουν και θα λάβουν επικουρική σύνταξη μόνο από το ΕΤΕΑΕΠ.
Η πρόταση Φλαμπουράρη είναι ελαφρώς βελτιωμένη, σε σχέση με τις αρχικές εισηγήσεις της διοίκησης της Εθνικής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περιορίζει κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ την επιβάρυνση που θα έχει η Εθνική για τη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών παροχών σε βάθος τετραετίας και δίνει λύση στο πρόβλημα των υψηλών ετήσιων επιβαρύνσεων (πάνω από 100 εκατ. ευρώ), που θα είχε η τράπεζα για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΛΕΠΕΤΕ μέχρι να εξαντληθεί η διάρκεια ζωής του λογαριασμού (από το 2005 έχει πάψει να δέχεται νέους ασφαλισμένους).
Όμως, έχει προκληθεί αναβρασμός στις τάξεις των συνταξιούχων της τράπεζας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Νοέμβριο του 2017 και διεκδικούν με πλήθος αγωγών την πλήρη κάλυψη από την Εθνική των ελλειμμάτων του ΛΕΠΕΤΕ, επικαλούμενοι τις σχετικές συμφωνίες με τη διοίκηση.
Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους, αλλά και αρνητικές αποφάσεις. Η τελευταία σχετική απόφαση (2422/2018) δεν έκανε δεκτή την επιχειρηματολογία 293 συνταξιούχων. Το μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι η παροχή του ΛΕΠΕΤΕ είναι καθορισμένη από τον κανονισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Λογαριασμός έχει χαρακτήρα εγγυημένων παροχών. Ως εκ τούτου, δεν κρίθηκε παράνομη ως καταχρηστική η ολοσχερής διακοπή χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ από την Εθνική Τράπεζα.