Τάκης Θεοδωρικάκος: Νέο πλαίσιο για μείωση επιπλέον 25% στη γραφειοκρατία των επιχειρήσεων -Υιοθέτηση των προτάσεων της ΕΕΝΕ
Στο 4ο ΟΤ Forum με θέμα «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – “Ελλάδα 2030”», που διοργανώθηκε από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συμμετείχε σε συζήτηση υψηλού ενδιαφέροντος με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), Κρίστιαν Χατζημηνά.
Το πάνελ, με τίτλο «Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, το ρυθμιστικό πλαίσιο και κίνητρα για επενδύσεις», εστίασε στις προκλήσεις και ευκαιρίες για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου.
Θέτοντας το επιχειρείν σε νέες βάσεις
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε τη θέσπιση ενός νομοσχεδίου που θα μειώνει τη γραφειοκρατία στις επιχειρήσεις κατά επιπλέον 25%, ως μέρος ενός νέου κύματος απογραφειοκρατικοποίησης. Το σχέδιο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ενίσχυση των επενδύσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Θα φάμε άλλο ένα 25% γραφειοκρατίας», υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί - όπως αποκάλυψε - ότι στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε η επανασύσταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για τη Βιομηχανία, το οποίο θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της βιομηχανικής πολιτικής. Η στήριξη της βιομηχανίας, η ενίσχυση των εξαγωγών και η προώθηση καινοτόμων προϊόντων βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο μιας ευρύτερης οικονομικής στρατηγικής.
Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών & οι προτάσεις της
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Υπουργός υιοθέτησε τις τέσσερις κεντρικές προτάσεις της ΕΕΝΕ, όπως παρουσιάστηκαν από τον κ. Χατζημηνά - και για τις οποίες έγινε εκτεταμένη ανάλυση στις διεργασίες της 8ης Οικονομικής Διάσκεψης της Ένωσης, όπου για πρώτη φορά ήρθαν κοντά συνεργαζόμενους φορείς και επετεύχθη η συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της πολιτικής, αλλά και της οικονομικής ηγεσίας. Έτσι, σε πρώτο πλάνο έρχεται το μηδενικό οριακό μη μισθολογικό κόστος για την ψηφιακή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.
Σημαντική προσοχή δίνεται και στη μειωμένη οριακή φορολόγηση επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη και μεγέθυνση των επιχειρήσεων. Ενώ σταδιακά σκοπός είναι να επιτευχθεί η κατάργηση της προκαταβολής φόρου και η επιτάχυνση των αποσβέσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, προκειμένου η Ελλάδα να εναρμονιστεί με τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζημηνάς: «Θέλουμε περισσότερες επενδύσεις. Έχουμε το χειρότερο πλαίσιο. Εμείς έχουμε 10ετία και η Ευρώπη στα 4-5 χρόνια».
Ο κ. Θεοδωρικάκος δεσμεύτηκε ότι οι προτάσεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης θα νομοθετηθούν εντός του επόμενου τριμήνου, μέσω τροποποιήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου. Όπως τόνισε, «Είναι εξαιρετικά λογικό και επιβεβλημένο».
Επαναβιομηχάνιση και θετικές προοπτικές της οικονομίας
Τόσο ο Υπουργός όσο και ο Πρόεδρος της ΕΕΝΕ συμφώνησαν στην ανάγκη επαναβιομηχάνισης της χώρας, με έμφαση στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και την ανάπτυξη ψηφιακών και καινοτόμων κλάδων.
Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε την κρισιμότητα της βιομηχανίας για τη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ η γενικότερη συζήτηση στο 4ο ΟΤ Forum ανέδειξε σε προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και μιας ισχυρής βιομηχανικής βάσης.