Η Ελλάδα δανείζεται για πρώτη φορά στην ιστορία φθηνότερα από τη Γαλλία
Η απόδοση των ομολόγων αναφοράς της Γαλλίας ξεπέρασε την απόδοση της Ελλάδας για πρώτη φορά στα χρονικά. Το επιτόκιο των 10ετών γαλλικών ομολόγων, που παραδοσιακά θεωρούνται από τα ασφαλέστερα της ευρωζώνης, βρίσκεται στο 3,01%, ενώ το ελληνικό δεκαετές στο 3%.
Αυτό καταδεικνύει και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας που κάποτε βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης δημόσιου χρέους.
Σε ανοδική πορεία τα ελληνικά ομόλογα
Συγκριτικά, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται σε ανοδική πορεία καθώς η χώρα ανακάμπτει από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, έχοντας ανακτήσει πέρυσι το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.
Στο αποκορύφωμα των προβλημάτων της Ελλάδας το 2012, τα 10ετή ομόλογά της απέδιδαν πάνω από 30 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το γαλλικό χρέος, σημειώνει το Bloomberg.
Σίγουρα, το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς ομολόγων καθιστά δύσκολες τις ουσιαστικές συγκρίσεις. Το ελληνικό κρατικό χρέος που είναι επιλέξιμο σε έναν βασικό δείκτη ανέρχεται σε λίγο πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με πάνω από 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ για τη Γαλλία.
Η ανάκαμψη των PIGS
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι γαλλικές αποδόσεις έφτασαν ή ξεπέρασαν τρεις από τις τέσσερις λεγόμενες PIGS - το προσωνύμιο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πληγείσες από την κρίση οικονομίες της περιοχής, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία - είναι μια προειδοποίηση.
Ορισμένοι στην αγορά, όπως η Allianz Global Investors, βλέπουν τον κίνδυνο τα γαλλικά ομόλογα να έχουν σύντομα ακόμη και την ίδια απόδοση με την Ιταλία, όπου το 10ετές χρέος έχει πλέον μόλις 40 μονάδες βάσης premium έναντι της γείτονος.
«Οι λεγόμενες χώρες των «PIGS» αναγκάστηκαν να προβούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετά την ευρωπαϊκή κρίση, οι οποίες τελικά απέδωσαν», δήλωσε η Sonia Renoult, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην ABN Amro Bank NV στο Άμστερνταμ. «Η Γαλλία δεν ανέλαβε ποτέ τέτοιες μεταρρυθμίσεις και σήμερα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό γι' αυτό».
«Ανησυχία» στις αγορές
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ μπορεί να δυσκολευτεί να περάσει τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, με το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός να απειλεί με ψήφο εμπιστοσύνης για να ρίξει την κυβέρνηση αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.
Ενώ τα γαλλικά ομόλογα ανέκαμψαν για λίγο μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Antoine Armand ότι είναι έτοιμος να κάνει παραχωρήσεις για τον προϋπολογισμό του 2025, αυτό δεν βοήθησε αρκετά ώστε να μειώσει την υποαπόδοση μηνών.
Ο Αρμάντ δεν διευκρίνισε τον βαθμό των αλλαγών που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση, αλλά επιβεβαίωσε ότι ο Μπαρνιέ είναι έτοιμος να τροποποιήσει τα σχέδια για την αύξηση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια, τα οποία έχει καταγγείλει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Η ίδια έχει επίσης ζητήσει την τροποποίηση των μέτρων για τον περιορισμό των δαπανών για συντάξεις και τη μείωση της κρατικής αποζημίωσης των φαρμάκων.
«Θα μπορούσαμε να δούμε γεγονότα που θα προκαλούσαν πολύ πιο σημαντικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Nicolas Simar, ανώτερος διαχειριστής μετοχικών κεφαλαίων στην Goldman Sachs Asset Management. «Είναι πολύ, πολύ δύσκολο να πούμε ότι έχουμε φτάσει σε πάτο».
Τα γαλλικά ομόλογα υπέστησαν τις χειρότερες εβδομαδιαίες εκροές τους εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια κατά τις πέντε ημέρες έως την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η BNY, ο μεγαλύτερος θεματοφύλακας στον κόσμο. Η έξοδος των επενδυτών οδήγησε επίσης σε πτώση τις μετοχές, με τον δείκτη αναφοράς μετοχών να βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετοχές από το 2010.