Με αμερικανικές τράπεζες η έξοδος στην αγορά ομολόγων

Φωτο: Shutterstock

Ένα μάλλον ασυνήθιστο κοινοπρακτικό σχήμα τραπεζών, στο οποίο δεσπόζουν οι ισχυρότερες αμερικανικές τράπεζες, ανέλαβε την έκδοση των νέων 5ετών ομολόγων του Δημοσίου, που σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην αγορά μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν σημαντική συμμετοχή στα κοινοπρακτικά σχήματα για τις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, αυτή την φορά στο σχήμα κυριαρχούν απόλυτα οι αμερικανικές: BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs International Bank, J.P. Morgan, Morgan Stanley είναι οι τέσσερις αμερικανικές τράπεζες που μετέχουν στο σχήμα, που συμπληρώνεται από την βρετανική HSBC και τη γαλλική Societe Generale.

Απούσες από το σχήμα είναι κορυφαίες ευρωπαΪκές τράπεζες που είχαν σημαντική συμμετοχή σε κοινοπρακτικές εκδόσεις, όπως η Deutsche Bank και η γαλλική BNP Paribas.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε κάνει εντατική προσπάθεια εμπλοκής των αμερικανικών τραπεζών σε αυτή την έκδοση, με επαφές που είχαν στην Νέα Υόρκη, το φθινόπωρο, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.

Λέγεται, μάλιστα, στην αγορά ότι στη συνάντηση που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, «έσπασαν οι πάγοι» μεταξύ της κυβέρνησης και του τραπεζίτη ελληνικής καταγωγής, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει, το 2014, στην τότε προσπάθεια εξόδου της κυβέρνησης Σαμαρά στην αγορά ομολόγων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η κοινοπρακτική έκδοση θα προχωρήσει «στο εγγύς μέλλον» και υπόκειται στις συνθήκες της αγοράς. Η τιμολόγηση του ομολόγου αναμένεται να γίνει αύριο, με την απόδοση να διαμορφώνεται κοντά στο 3,50%, χωρίς να αποκλείεται μια ευχάριστη έκπληξη, με μια απόδοση χαμηλότερη από το 3,50%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έπεσε σε χαμηλό τετραμήνου σήμερα, όπως επισημαίνει το Reuters, μετά την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών. Λίγο μετά τις 13.00, η απόδοση υποχωρούσε στο 4,08%.

Ωφελημένα από τη συμφωνία ήταν και τα ομόλογα της ΠΓΔΜ. Η απόδοση του ομολόγου σε ευρώ που λήγει τον Ιούλιο 2021 υποχώρεσε σε χαμηλό 4,5 μηνών, στο 1,54%.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ, η νέα έκδοση 5ετους ομολόγου ευνοείται από το διεθνές περιβάλλον και συγκεκριμένα από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων άλλων χωρών. Ενδεικτικά, η Ισπανία την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοπρασία 10ετών ομολόγων κατόρθωσε να συγκεντρώσει προσφορές 46,5 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ που επεδίωκε να αντλήσει από την αγορά. Στην Ιρλανδία επίσης, οι προσφορές υπερκάλυψαν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό των 4 δισ. ευρώ.

Πριν από λίγο, στη δευτερογενή αγορά η απόδοση του παλιού πλέον 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 3,03%.

BondsPDMA
ΣΧΕΤΙΚΑ