Ποιες χώρες της ΕΕ επηρεάζονται από πιθανούς δασμούς των ΗΠΑ -Θετική η εικόνα για την Ελλάδα
Εκτός από τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία, ένας ενδεχόμενος δασμός 10% σε όλα τα προϊόντα της ΕΕ που εξάγονται στις ΗΠΑ θα επηρέαζε σημαντικά και άλλες χώρες της ΕΕ, όπου οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν σημαντικό μερίδιο των συνολικών εξαγωγών.
Το Euronews Business εξέτασε προσεκτικά το μερίδιο των ΗΠΑ στις εξαγωγές για κάθε χώρα της ΕΕ.
«Δεν παίρνουν [οι χώρες της ΕΕ] τα αυτοκίνητά μας. Δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα. Πουλάνε εκατομμύρια και εκατομμύρια αυτοκίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όχι, όχι, όχι, θα πρέπει να πληρώσουν μεγάλο τίμημα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, λίγο πριν από τις εκλογές.
Μετά τη νίκη του, η ΕΕ εξετάζει τώρα τις επιλογές της για την αντιμετώπιση ενός πιθανού δασμού 10% σε όλα τα προϊόντα της ΕΕ που εξάγονται στις ΗΠΑ - μια σημαντική πρόταση από την εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ το 2024.
Ποιες χώρες της ΕΕ θα επηρεάζονταν περισσότερο από έναν πιθανό δασμό 10%;
Ποια ευρωπαϊκά κράτη έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των ΗΠΑ στις εξαγωγές τους εκτός ΕΕ; Ποιο είναι το ποσοστό των εξαγωγών κάθε χώρας της ΕΕ προς τις ΗΠΑ;
Το Euronews Business ανέλυσε τις πιθανές επιπτώσεις των προτεινόμενων δασμών του Τραμπ, επισημαίνοντας την αξία των αγαθών που εξάγονται στις ΗΠΑ από τις χώρες της ΕΕ.
Το 2023, η Γερμανία προηγείται με μεγάλη διαφορά, εξάγοντας αγαθά αξίας 157,7 δισ. ευρώ προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Eurostat. Ακολουθούν η Ιταλία και η Ιρλανδία, με εξαγωγές αξίας 67,3 δισ. ευρώ και 51,6 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
Μαζί, οι τρεις αυτές χώρες αποτελούν το 55% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ.
Η Γαλλία εξήγαγε 43,9 δισ. ευρώ, οι Κάτω Χώρες 40,5 δισ. ευρώ, το Βέλγιο 31,3 δισ. ευρώ και η Ισπανία 18,9 δισ. ευρώ.
Έμφαση στα μερίδια έναντι του όγκου
Η ανάλυση του μεριδίου των ΗΠΑ στις εξαγωγές εκτός ΕΕ και του μεριδίου των ΗΠΑ στις συνολικές εξαγωγές αγαθών για κάθε χώρα της ΕΕ θα αναδείκνυε τους δυνητικούς κινδύνους για κάθε χώρα, ακόμη και για εκείνες με μικρότερο συνολικό όγκο εξαγωγών.
Ο όρος «εκτός ΕΕ» αναφέρεται στις συναλλαγές με όλες τις χώρες εκτός ΕΕ - με άλλα λόγια, το εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο, εξαιρουμένων των χωρών μελών της ΕΕ.
Το 2023, η Ιρλανδία είχε το υψηλότερο μερίδιο εξαγωγών προς τις ΗΠΑ μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με το 45,8% των εξαγωγών της εκτός ΕΕ να κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν οι μισές από τις εξαγωγές της Ιρλανδίας εκτός ΕΕ προορίζονταν για τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, επτά άλλες χώρες της ΕΕ είχαν ποσοστά της τάξης του 20% ή μεγαλύτερα, που κυμαίνονταν από 20% έως 26%. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονταν η Φινλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Σλοβακία και η Σουηδία.
Μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, η Ισπανία είχε το χαμηλότερο ποσοστό εξαγωγών προς τις ΗΠΑ στις εξαγωγές της εκτός ΕΕ, 13%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 16%.
Το ποσοστό αυτό ήταν μικρότερο από 10% σε επτά χώρες της ΕΕ. Αυτές είναι η Σλοβενία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Κροατία, η Ρουμανία και η Ελλάδα.
Το ποσοστό αυτό ήταν επίσης πάνω από 5% σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Αυστρία (7,1%), η Πορτογαλία (6,8%) και το Βέλγιο (6,3%).
Συνολικά, το μερίδιο των ΗΠΑ στις εξαγωγές ξεπέρασε το 5% σε 10 χώρες της ΕΕ.
Έτσι, ένας ενδεχόμενος δασμός 10% σε όλα τα προϊόντα της ΕΕ που εξάγονται στις ΗΠΑ θα είχε σημαντικό αντίκτυπο όχι μόνο στην Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Ιταλία αλλά και σε ορισμένες άλλες χώρες.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός αναγνωρίζει πιθανές «σοβαρές επιπτώσεις στις σουηδικές εξαγωγές»
Αποδεχόμενος τους πιθανούς κινδύνους, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson δήλωσε ότι η χώρα του έχει προετοιμαστεί για διάφορα σενάρια και εξελίξεις. «Ένας κίνδυνος είναι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μαζί με υψηλότερους δασμούς γενικά, που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σουηδικές εξαγωγικές εταιρείες», δήλωσε, σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Ttela.
Οι Φινλανδοί εξαγωγείς αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο τοπίο
Ο Kenneth Kraszewski, σύμβουλος της Borenius Attorneys, σημείωσε στο ιστολόγιό του ότι οι Φινλανδοί εξαγωγείς αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο τοπίο, καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Φινλανδίας εκτός της ΕΕ, και «οι φινλανδικές βιομηχανίες -ιδιαίτερα εκείνες του χάλυβα, του χαρτιού, των μηχανημάτων και της τεχνολογίας- θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υψηλότερα εμπόδια εισόδου στην αμερικανική αγορά», έγραψε.
Οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος προορισμός για τις βρετανικές εξαγωγές
Μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών εκτός ΕΕ, οι ΗΠΑ κατέχουν σημαντικό μερίδιο των βρετανικών εξαγωγών αγαθών. Σύμφωνα με το ONS, οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 15,6% των βρετανικών εξαγωγών το 2023, συνολικού ύψους περίπου 74 δισ. ευρώ (61,5 δισ. στερλίνες).