Πάμε για «θερμά» Χριστούγεννα με πληθωριστικές πιέσεις;
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες μετρήσεις της Eurostat, επέτρεψαν κάποια συγκρατημένα χαμόγελα αισιοδοξίας και στεναγμούς ανακούφισης στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.
Παράλληλα, εντείνεται η πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα- δηλαδή προμηθευτές και super markets- για διεύρυνση του κύκλου των προϊόντων με μειωμένη τιμή αλλά και για πιο ενεργή ενημέρωση των ίδιων των καταναλωτών, οι οποίοι αν και μπαίνουμε στο δεύτερο 10ήμερο του Νοεμβρίου, δυσκολεύονται ακόμα να εντοπίσουν αυτά τα προϊόντα στα ράφια.
Αν οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν “φρενάρισμα” των αυξήσεων ή και μειώσεις τιμών σε βασικά είδη διατροφής, οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ για αναθέρμανση των πληθωριστικών πιέσεων στο τελείωμα της χρονιάς, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, πόσο μάλλον όταν τα μαντάτα που έρχονται “απ’ έξω” δεν είναι καθησυχαστικά.
Τα τρόφιμα
Η “καυτή” διετία 2022- 2023, με τις ιλιγγιώδεις ανατιμήσεις, έχει παρέλθει, ωστόσο αφενός οι τιμές παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφετέρου παρατηρούνται συχνά- πυκνά μικρά ή μεγαλύτερα “επεισόδια” στις διεθνείς τιμές των τροφίμων, που αναζωπυρώνουν τις ανατιμητικές τάσεις ή δίνουν άλλοθι για “παιχνίδια” με τις τιμές. Αν στην εξίσωση προσθέσει κανείς την άνοδο τιμών, που προκαλεί η αυξημένη ζήτηση της εορταστικής περιόδου, αντιλαμβάνεται τη δικαιολογημένη ανησυχία στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO "τσίμπησε” τον Οκτώβριο κατά 2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και ξαφνικά βρέθηκε στα επίπεδα του περσινού Απριλίου. Αν και βρίσκεται περίπου 20 μονάδες χαμηλότερα από την προ διετίας “κορυφή”, κινείται 5,5 μονάδες υψηλότερα από πέρσι.
Βασικό “καύσιμο” αυτής της αναζωπύρωσης είναι τα φυτικά έλαια, κυρίως το φοινικέλαιο, που σημείωσαν ρεκόρ ανόδου διετίας. Στο επιχείρημα κάποιων ότι αυτό δεν αφορά τους καταναλωτές και δη τους Έλληνες, μια ματιά στις ετικέτες των περισσοτέρων συσκευασμένων ειδών διατροφής, αποκαλύπτει ότι πολύ απλά επηρεάζεται σχεδόν όλη η βιομηχανία τροφίμων.
Διόλου ενθαρρυντικό, επίσης, ότι οι τιμές των γαλακτοκομικών βρίσκονται, πλέον, 21,4% ψηλότερα από πέρσι. Και δεν είναι μόνο οι διεθνείς τιμές των τυριών, που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση, λόγω μειωμένης παραγωγής γάλακτος αλλά και οι τιμές του βουτύρου που αυξήθηκαν για δέκατο τρίτο συνεχή μήνα. Μόλις τον Σεπτέμβριο, η τιμή του έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ, ενώ τώρα βρίσκεται στα επίπεδα των 7.900 ευρώ/τόνο, όντας περίπου 44% ακριβότερο από πέρσι. Το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα είδη ζαχαροπλαστικής εν όψει Χριστουγέννων, δεν χρειάζεται ειδική ανάλυση.
Πιο ακριβά τα φορτία από Κίνα
Αναζωπύρωση καταγράφεται, επίσης, στο κόστος της μεταφοράς εμπορευμάτων από την Κίνα στα λιμάνια της Ευρώπης. Αν και θα μπορούσε να πει κανείς ότι η τάση αυτή συνδέεται με την αυξημένη ζήτηση εν όψει εορτών, δεν μπορεί να παραβλέψει την παρατεταμένη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο σύνθετος δείκτης Drewry WCI αυξήθηκε κατά 7% στα 3.444 δολάρια, που μπορεί να είναι 67% κάτω από το προηγούμενο ανώτατο όριο της πανδημίας των 10.377 δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά είναι 142% ψηλότερα πό τον μέσο όρο των 1.420 δολαρίων το 2019 (προ πανδημίας).
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές των ναύλων από τη Σαγκάη προς τη Γένοβα αυξήθηκαν κατά 21% ή 751 δολάρια σε 4.399 δολάρια και οι τιμές από τη Σαγκάη προς το Ρότερνταμ αυξήθηκαν κατά 16% ή 558 δολάρια σε 3.954 δολάρια. Σημειωτέον ότι η διαφορά από πέρσι είναι της τάξης του 199% και 211% αντιστοίχως!
Οι τιμές spot στον εμπορικό άξονα Ασίας-Ευρώπης αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχή εβδομάδα και η Drewry αναμένει ότι η ανοδική αυτή τάση θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.