«Χρησμός» Καραβία για νέο Ταμείο Ανάκαμψης
«Δική μου εκτίμηση είναι ότι το ΤΑΑ, είτε με τη σημερινή του μορφή ή με κάποια άλλη, θα έχει συνέχεια», εκτιμά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φ. Καραβίας.
«Θα έχει συνέχεια, καθώς η Ευρώπη συνειδητοποιεί πόσο πίσω έχει μείνει», σημείωσε πριν από λίγο ο Φ. Καραβίας, ενισχύοντας έτσι το “κύμα” των εκτιμήσεων ότι η Γηραιά Ήπειρος κινδυνεύει να παγιδευθεί σε τέλμα, αν μείνει προσκολημμένη σε μια δημοσιονομική ορθοδοξία, χωρίς να σταθμίσει το υπό διαμόρφωση περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε μια συγκυρία, όπου κυρίως η Ευρώπη αγωνιά για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και τις συνέπειες στην ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία, ο Φ. Καραβίας, μιλώντας στο Athens Investment Forum, σημείωσε ότι όλη η Ευρώπη έχει μείνει πίσω και χρειάζεται ένα επενδυτικό άλμα. Προπάντων η έκθεση Ντράγκι αναδεικνύει το μέγεθος της πρόκλησης: η Ευρώπη υστερεί έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας σε ανταγωνιστικότητα, σε καινοτομία και νέες τεχνολογίες και για να καλύψει το “κενό” χρειάζεται επενδύσεις της τάξης των 800 δις το χρόνο, δηλαδή περίπου 5 μονάδες του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κάθε χρόνο!
Οι προκλήσεις για την Ελλάδα
Ειδικά για την Ελλάδα, το μέγεθος της πρόκλησης είναι πολύ μεγαλύτερο, αν λάβει κανείς υπόψιν αφενός τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου το δεκαετές “κενό” της οικονομικής κρίσης.
“Ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε στο 15% του ΑΕΠ από 11% το 2019. Σημαντική πρόοδος. Όμως, ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 22%. Σύμφωνα με τη στοχοθεσία της έκθεσης Ντράγκι, θα πρέπει να φτάσει το 27%. Στη χώρα μας, εφόσον υιοθετηθεί αυτός ο στόχος, απαιτείται μια σταθερή αύξηση των επενδύσεων παγίων της τάξης του 9% το χρόνο σε πραγματικούς (αποπληθωρισμένους) όρους και κάθε χρόνο, για μια πλήρη δεκαετία. Δηλαδή, θα χρειαστεί μια διαρκής επενδυτική άνοιξη που παρόμοια της δεν έχει δει από τη δεκαετία του 1950. Δεν είναι εύκολο, δεν είναι αδύνατο, είναι απαραίτητο”, τόνισε ο Φ. Καραβίας, αναδεικνύοντας την πρόκληση για την Ελλάδα.
Χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την αλλαγή του μοντέλου της οικονομίας και τη στροφή από την ιδιωτική κατανάλωση στις επενδύσεις, ο Φ. Καραβίας σημείωσε ότι Σήμερα, υπάρχει δυναμική, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επιτάχυνση των επενδύσεων.
Πρώτον, το τραπεζικό σύστημα είναι ξανά ισχυρό, χρηματοδοτεί ήδη όλα τα μεγάλα έργα στη χώρα και έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει ακόμη περισσότερες επενδύσεις.
Δεύτερον, οι περισσότερες μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν υγιείς ισολογισμούς και καλή κερδοφορία, μέρος της οποίας μπορούν και πρέπει να κατευθύνουν σε νέες επενδύσεις και τρίτον, υπάρχει το μεγάλο εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και λοιποί ευρωπαϊκοί πόροι, που φτάνουν τα 97 δις έως το 2027.