Κάτω από 700 ευρώ οι μέσες αποδοχές στην εστίαση! “Οσμή” “μαύρης” εργασίας

Φωτογραφία: Shutterstock

Ένας από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης είναι να έχει ανέβει ο μέσος μισθός τουλάχιστον στα 1.500 ευρώ το 2027, με “όχημα” και την αύξηση του κατώτατου κατά 46% σε σχέση με το 2019.    

Η αφετηρία, δηλαδή η σημερινή εικόνα, επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο την αισιοδοξία ή και τη βεβαιότητα, ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, καθώς το 2023 “έκλεισε” με τον μέσο μισθό στα 1.313,78 ευρώ για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.    

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν, όμως, ότι ο κλάδος με τους περισσότερους εργαζόμενους, δηλαδή η εστίαση, “δίνει” μέσες αποδοχές κάτω από τα 700 ευρώ, δηλαδή κάτω κι από τον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο η “ΕΡΓΑΝΗ” μέτρησε στην εστίαση 407.772 εργαζόμενους, με μέσες αποδοχές 691 ευρώ.    

Η επίσημη “ανάγνωση” είναι ότι αυτό προκύπτει καθώς στην ίδια “δεξαμενή” πέφτουν και οι όντως πολλοί εργαζόμενοι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης στον κλάδο. Ωστόσο, από τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας φαίνεται ότι ο κλάδος έχει πολύ υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, κάτι που ενισχύει την αίσθηση ότι η αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία καλεί κρατεί. Με απλά λόγια, πολλοί εργαζόμενοι που εμφανίζονται να απασχολούνται για 4-6 ώρες, στην πραγματικότητα κάνουν “μαύρα” 8ωρα ή και υπερωρίες.    

Από τους 9.059 ελέγχους που έγιναν από τον Μάιο ως το τέλος Αυγούστου στον “ευαίσθητο” τομέα του Τουρισμού, οι 6.027, δηλαδή το 66,5%, αφορούσαν στις επιχειρήσεις εστίασης. Από το σύνολο των 2.569 προστίμων που “έπεσαν”, τα 1.917- δηλαδή το 74,6%- ήταν στην εστίαση, ενώ οι “καμπάνες” στον κλάδο ξεπέρασαν τα 6,6 εκατ ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 81,4% του συνόλου.    

Από τους 57.741 ελέγχους, που έχουν κάνει συνολικά από την αρχή του χρόνου οι Επιθεωρητές Εργασίας, έχουν βεβαιωθεί 1.053 παραβάσεις για αδήλωτη εργασία, άλλες 279 για υπέρβαση του χρόνου εργασίας, 605 παραβάσεις που σχετίζονται με τα χρονικά όρια λειτουργίας επιχειρήσεων- εργασίας εργαζομένων- αργίες- εβδομαδιαία ανάπαυση. Εκπρόσωποι εργαζομένων υποστηρίζουν, πάντως, ότι αυτές οι παραβάσεις δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.    

Ψηφιακή κάρτα    

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι από τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν βεβαιωθεί 1.679 παραβάσεις, που σχετίζονται με την Ψηφιακή Κάρτα, πριν καν ενσωματωθούν στο σύστημα οι νευραλγικοί κλάδοι του Τουρισμού, δηλαδή εστίαση και καταλύματα.    

Από τα στοιχεία του “ΕΡΓΑΝΗ” για τον Σεπτέμβριο, στους δύο κλάδους απασχολούνται συνολικά 632.830 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα προστεθούν στους περίπου 750.000 των άλλων κλάδων, όπου ήδη εφαρμόζεται το σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας.    

Η πιλοτική εφαρμογή στον Τουρισμό ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και το μέτρο πρόκειται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2025, προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους (ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, χώροι εστίασης) να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και για να επιλυθούν τα όποια τεχνικά- πρακτικά ζητήματα.    

Στο υπουργείο Εργασίας έχουν την πεποίθηση ότι με την παρακολούθηση του πραγματικού χρόνου εργασίας και της αμοιβής των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους, θα μπει “φρένο” στις καταχρηστικές πολιτικές αδήλωτων υπερωριών και παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου. Η πεποίθηση αυτή “πατάει” πάνω στις δηλωθείσες υπερωρίες στους ήδη ενταγμένους κλάδους, όπως στα super markets, όπου από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση ύψους 61,2%. 

ΣΧΕΤΙΚΑ